Autor Societat
18 Març 2014 a 19:15

Els paraguaians de la ciutat reben la visita del seu cònsol

L’Associació Multicultural Sant Cugat organitza la visita d’en Juan Buffa

 

Visita Cònsol General a l'Ajuntament

Foto: Localpress

A Catalunya hi viuen uns 15 mil paraguaians i gairebé 500 a Sant Cugat. És per aquest motiu que l’Associació Multicultural Sant Cugat, dins el seu cicle d’activitats, ha portat al Cònsol general del Paraguai, Juan Buffa, a la nostra ciutat per tal de fer una trobada amb els seus compatriotes en la que pogués prendre el pols de la seva situació aquí i compartir informació d’interès en una i altre banda.

A primera hora del matí ha estat rebut per l’alcaldessa de la ciutat, Mercè Conesa, a l’Ajuntament de Sant Cugat, on ha signat el llibre d’honor, i s’ha dirigit després a la Casa de Cultura on ha fet una trobada amb un grup de paraguaians i santcugatencs, entre els que hi havia membres de Ciutadans, amb els que ha compartit un documental sobre la història del país i informacions d’interès.

En una entrevista posterior a la ràdio pública local, el cònsol general ha explicat que les consultes més habituals que arriben a les seves dependències són sobre la documentació. I és que la regularització migratòria tant pels paraguaians com per la resta d’extra – comunitaris dura com a mínim uns 3 anys per esperar l’arrelament i molts passen d’aquest temps i els caduquen els documents i no troben treball. Al consolat els renoven la seva documentació, el passaport, o bé altra documentació. Des del consolat també s’ofereixen ajudes, per exemple, per la repatriació per qüestions socials i, com ha comentat el cònsol, el capital de l’experiència que aporten des d’aquí qui retorna allà comporta nova riquesa pel país en forma de nous negocis. També ha explicat que el consolat de Barcelona té seus mòbils que arriben fins a Bilbao, Alacant, València i les Illes Balears, sobretot.

El 14 i 15 de maig es celebren les festes de Paraguai perquè commemoren els dies de la Independència. El 15 és, a més, el dia de la mare. Es coneix molt poc la història del Paraguai, que va lluitar molt per la seva autonomia. Preguntat sobre el posicionament sobre el procés que està vivint Catalunya, el cònsol Buffa ha declarat que “veiem amb simpatia les iniciatives de consolidació de les cultures originàries, el Paraguai ha preservat el seu idioma, el guaraní, i ha estat difícil amb la colonització, com no ha pogut el Brasil amb el tupí. I és llengua oficial. La majoria dels paraguais el parlem. Som bilingües i fins i tot els barregem”.

El coordinador de l’Associació Multicultural de Sant Cugat, Diego Castelo, ha confirmat que a la Festa Major de Sant Cugat d’aquest any hi haurà per primer cop dansa, artesania i gastronomia del Paraguai. Ha afegit també que preveuen que durant el mes de maig visiti Sant Cugat la consolessa de Bolívia, un dels països amb la comunitat més nombrosa a la nostra ciutat.

Switch to mobile version