Autor Política
6 Març 2014 a 19:22

El nou PDU del Parc de l’Alba facilita la construcció del macro-centre comercial a Cerdanyola

El darrer Pla Director Urbanístic es presenta al Sincrotró

Distribució del sòl segons el nou PDU

Distribució del sòl segons el nou PDU // Imatge cedida per la Generalitat

El Centre Direccional de Cerdanyola ha tornat a sortir a la palestra després que s’estengués la notícia de la construcció del centre comercial més gran d’Europa a la zona. A la presentació del darrer Pla Director Urbanístic del Centre Direccional-Parc de l’Alba celebrada avui dijous 6 de març a les 12:30h. al Sincrotró no s’ha descartat la possibilitat de construir aquest complex comercial.

El nou Pla Director, que ha estat redactat i revisat les darreres setmanes, distribueix la zona comercial entre els baixos de les zones residencials i una gran parcel·la situada just al davant de l’estació de Renfe de Cerdanyola-Universitat tot i que en cap moment s’ha afirmat la construcció del centre comercial.

Si bé, en posteriors declaracions als mitjans, el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha assegurat que no es pot descartar aquesta possibilitat al mateix temps que ha assegurat que a de la mateixa forma que es podria situar un macro-centre comercial es podria construir qualsevol altre tipus de comerç. Els terrenys destinats a aquesta activitat, però, han d’estar en consonància amb la resta de zones per llei. És per això que, respecte el total de metres quadrats de sostre a la zona, es podrà emprar un 7’11% per a activitat comercial, és a dir, una mica més de 138 mil m2 de sostre.

Pel que fa a la resta del Pla Director Urbanístic, mantenint l’extensió i la xarxa de carrers del pla redactat el 2008, es preveu la construcció de 4.088 habitatges nous; 2.570 dels quals són de règim lliure, 1.071 de protecció oficial (HPO) i 447 de preu concertat (HPC). D’aquesta manera, el sostre residencial és de 553.601 m2. Pel que fa a l’activitat econòmica, es disposa de 1.523.633 m2 de sostre.

D’aquesta manera, dels 4.086.704 m2 de sòl que ocupa el Centre Direccional, entre el sector Parc de l’Alba i Can Costa, s’aprofitaran 1.160.013 m2. Segons explica l’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, i el director d’Incasòl, Damià Calvet, es deixarà un corredor natural entre el Parc de Collserola (límit sud del Centre Direccional) i Sant Llorenç de Munt i l’Obac. Els mateixos representants destaquen que hi ha una gran quantitat de zones verdes en comparació al sòl que es projecta per a construir (per sobre dels estàndards legals).

Vila ha destacat que el Centre Direccional pot ser l’eix vertebrador del país i un referent en investigació, indústria i urbanisme a Europa. Segons el propi conseller, la zona del Parc de l’Alba estarà finalitzada el 2028 i la de Can Costa el 2034.

Complexitats del projecte

D'esquerra a dreta: Carme Carmona (alcaldessa de Cerdanyola), Santi Vila (Conseller de Territori i Sostenibilitat) i Damià Calvet (director d'Incasòl)

D’esquerra a dreta: Carme Carmona (alcaldessa de Cerdanyola), Santi Vila (Conseller de Territori i Sostenibilitat) i Damià Calvet (director d’Incasòl) // Foto: Jordi Pascual

El Centre Direccional fa anys que està projectat i, de fet, abans d’aquest Pla Director Urbanístic ja ha hagut altres quatre Plans Generals i Propostes d’ordenació presentats el 1976, 2002, 2005 i 2008. Al llarg d’aquest temps han canviat gradualment l’entramat de carrers, tot i que es manté pràcticament intacte des del 2005, i s’han trobat diferents problemes i oposició al projecte.

El 2002 es va crear el Consorci General del Centre Direccional format per l’Ajuntament de Cerdanyola i la Generalitat amb la intenció de crear una zona metropolitana al Vallès, gairebé una extensió de Barcelona més enllà de Collserola. Des de llavors, però, s’ha trobat la situació que diferents mines d’argila es van utilitzar com a abocadors provocant zones contaminades o inestables.

L’abocador de Can Planas és el més conegut i l’únic decretat sòl contaminat. Per aquesta raó, a la darrera revisió del Pla Urbanístic s’indica que no es construirà a sobre. Malgrat això queda marcat com a zona verda i envoltat de zones residencials fins tocar una nova avinguda que unirà la glorieta del costat de la Renfe amb la del Parc Tecnològic.

El Castell de Sant Marçal, per la seva banda, no presenta cap problema. En estar situat a un petit turó no es veurà gaire afectat per les futures edificacions tot i que quedarà envoltat d’elles. L’actual camí d’accés al castell passarà a ser un dels carrers de l’entramat urbà de la zona.

Tant l’alcaldessa de Cerdanyola com el Conseller de Territori han destacat la col·laboració entre les dues institucions per tal de construir un eix econòmic carregat d’espais lliures i amb la intenció de crear ciutat. En cap moment, però, s’ha fet referència a les organitzacions contràries a la construcció del Centre Direccional.

Switch to mobile version