Autor Economia
30 Març 2014 a 10:00

Aena obté 715 milions de benefici el 2013

És el major gestor aeroportuari del món per nombre de passatgers

Imatge cedida per Aena

Imatge cedida per Aena

El Grup Aena (Aena Aeropuertos y Navegación Aérea) ha obtingut el 2013 un benefici net de 715 milions d’euros. Això representa un increment de 740 milions respecte el 2011. Aena ha sofert una transformació després d’adaptar la gestió cap a maximitzar els resultats econòmics per fomentar el creixement del grup en el futur. El Ministeri de Foment assegura que s’ha millorat l’eficiència d’Aena els darrers anys i s’han reduït les despeses d’explotació en 320 milions entre el 2011 i el 2013.

En el cas concret d’Aena Aeropuertos, empresa objecte d’una possible entrada de capital privat, és el primer gestor aeroportuari del món pel que fa al nombre de passatgers, amb 187,4 milions el 2013. L’any passat l’empresa va superar el seu propi rècord de passatgers internacionals arribant als 129 milions.

Els dos darrers anys s’han invertit en intentar millorar l’eficiència operativa i de productivitat. Des del ministeri expliquen que ja han recollit els primers fruits d’aquesta gestió amb un estalvi pròxim als 255 milions d’euros en les despeses corrents de la companyia.

Les mesures aplicades han significat una reestructuració important de la companyia que ha passat d’un Resultat Brut d’Explotació de 883 milions el 2011 a 1.610 milions el 2013. Entre les mesures apareix el Pla d’Eficiència Aeroportuària que pretenia racionalitzar els serveis operatius per disminuir les pèrdues.

Els aeroports de menys de 500.000 passatgers han reduït el resultat brut d’explotació de 67 milions el 2011 a 43 el 2013. D’aquesta manera s’ha pogut reduir l’endeutament de l’entitat que ha arribat a 11.394 milions d’euros (deute financer net) a finals del 2013. Ha passat de representar 14 vegades el resultat brut d’explotació a representar-ne sols 7.

Des d’Aena s’assegura que ja s’ha aconseguit la viabilitat econòmica de la companyia. Aena Aeropuertos ha entrat en rendibilitat per primera vegada i ha obtingut un benefici net de 597 milions d’euros en l’exercici del 2013.

Switch to mobile version