Autor Política
1 Març 2014 a 12:59

250 persones en la presentació de Súmate Vallès Occidental

Va comptar amb la participació de Carme Garcia i Eduardo Reyes

Eduardo Reyes
Eduardo Reyes en la seva intervenció // Foto: Àlex Callao

Amb un discurs diferent i proper a les classes obreres, amb constants reivindicacions i crítiques cap al sistema polític de la transició espanyola. Són Súmate i ahir, al Centre Cívic de Can Rull, van aconseguir connectar amb gairebé 250 persones del barri i vingudes de tota la ciutat per presentar la secció local d’aquesta entitat al Vallès Occidental.

Antonio Cuadrado va ser l’encarregat d’iniciar aquest acte, que va comptar amb l’actuació del grup de sevillanes de Can Deu i que va servir d’excusa per a que algunes persones que mai havien tingut oportunitat de sentir sobre la independència i en què els beneficia a ells ho fessin per primer cop. També va actuar Peret, que tot i no ser el famós Peret exponent i mestre de la rumba catalana, va aconseguir animar als espectador amb un ritme simpàtic i reivindicatiu.

Gabriel Rufián: “podem ser una generació que demostri que es pot guanyar”

Gabriel Rufià va explicar motius professionals però també personals per demanar la independència. Graduat social de 32 anys  i amb arrels de Jaen s’ha trobat que a la feina, on ofereix assistència i consells als treballadors del sector hidrometàl·lic, poc a poc les preguntes de sempre (horaris, sous, beneficis…) han anat passant a ser preguntes sobre una hipotètica independència: “Mola gent s’apropava per a preguntar-me que passava amb la seva nòmina, l’IRPF…”. Rufián va voler explicar que el procés d’independència no l’estaven fent els partits polítics, sinó una societat civil, els que va nomenar els d’abaix i que estan fart dels que controlen el poder. Per Rufián  tots els andalusos i gent procedent de la resta de l’Estat i que ara viuen a Catalunya han guanyat en identitat: “Estaran aquí defensant la dignitat. Els catalans tenen a l’ADN la derrota, la cessió en favor de l’estabilitat. Nosaltres podem ser una generació que demostri que es pot guanyar”.

Paco Martínez“la dreta voldrà jugar i imposar les seves regles”

Paco Martínez, socialista de tota la vida i procedent de la Federació Nacionalista de Catalunya, va començar la seva intervenció amb un record  d’un dels primers congressos del PSOE, on es reconeix el dret a l’autodeterminació de les regionalitats i nacionalitats. Anys de decepcions  amb el federalisme l’han portat a demanar la independència d’un país que “amnistia als seus vius. Però els morts segueixen a la cuneta”. Martínez va explicar que, mentre l’Estat espanyol costa cada any 2.251€ per ciutadà, un hipotètic Estat Català només costaria, de partida, 383€ l’any: “Hem de fer una revolució. Hem de fer una Constitució a la nostra mesura. Hem de tenir present que la dreta voldrà jugar i imposar les seves regles.”

Eduardo Reyes: ”Sabem perfectament que el futur és nostre si l’anem a buscar”

Va ser el torn d’Eduardo Reyes, President de l’entitat Súmate. Desprès d’un breu repàs al seu passat, on va recordar la lluita de drets i la pèrdua d’aquests, Reyes va reconèixer que, desprès de tants anys i tot i no haver nascut aquí “la meva terra també és Catalunya” al mateix temps que deia que “ens sap molt greu veure que els nostres nets tenen un futur molt negre pel centralisme. Un govern, o un rei, el poden treure les persones si aquests s’ho proposen. Però l’Esperança no ve sola”. Reyes va fer una intervenció curta, molt marcada per la necessitat d’actuar i de treballar per aconseguir un nou país socialment just: “Tots serem responsables que a qualsevol persona que ens trobem explicar-li que no estem aquí per a aconseguir millores a nivell particular. Sabem perfectament que el futur és nostre si l’anem a buscar” va concloure.

Carme Garcia: “El procés d’independència no pot ser un nou trauma”

Carme Garcia, regidora d’ICV a l’Ajuntament de Sabadell, va obrir el calaix del seu passat, quan vivia a Extremadura i va haver de viatjar a Catalunya amb la seva família per aconseguir una vida millor: “Va ser un viatge de més de 24h i els meus records són d’olorar molt a menjar. Els meus pares mai se n’han penedit. La meva identificació amb Catalunya és exactament la mateix amb Extremadura”.Segons Garcia, “es parla poc del trauma (d’haver de canviar de vida). El procés d’independència no pot ser un nou trauma”.

“La independència no té res a veure amb classe social, procedència o ideologia. Em considero d’esquerres i és per aquest motiu que crec que la independència pot ser beneficiosa” va remarca. Carme García va explicar que l’esquerra s’estava equivocant no abanderant encara més l’independentisme perquè, segons ella,  permetria decidir des de Catalunya cap a on va la solidaritat, que sempre existirà d’una manera o altre. També va remarcar que una Catalunya independent tindria més propera una hegemonia d’esquerres. Segons Garcia un nou país pot fer un “Estat amb més justícia social, que ens col·loqui en una posició de ser més, millors i més preparats com a persones”.

Desprès d’una breu intervenció de Lluís Cabrera, on va defensar que la rumba catalana forma part de la cultura pròpia des del 1850, Andres Bolado, membre del Sindicat Andalús de Treballadors (SAT), va explicar que les polítiques actuals estan fent patir molt a la gent d’abaix: “Més de 2 milions de persones van emigrar amb les maletes penjades i plenes d’il·lusió i van haver de patir molt per a complir els seus somnis. El nostre poble no pot passar gana i entrarem les vegades que faci falta” en referència de les entrades i ‘expropiacions’ d’aliments efectuades a Andalusia.

Ells que estan allà al Parlament envolicant-se amb la bandera són els mateixos que van matar les nostres famílies i que segueixen enterrats les cunetes” va concloure Bolado.

Switch to mobile version