Autor Sanitat
2 Febrer 2014 a 9:00

Mesurar la circumferència de la cintura milloraria la detecció de risc cardiometabòlic en nens i adolescents

Imatge del web de l'Hospital del Mar

Imatge del web de l’Hospital del Mar

Un treball liderat per investigadors de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques) determina que afegir la mesura de la circumferència de la cintura a la pràctica clínica rutinària, a més de les mesures tradicionals de pes i d’alçada, possibilitaria detectar amb major facilitat els nens i adolescents amb risc cardiometabòlic, és a dir, aquells amb una major predisposició a patir arteriosclerosi o diabetis tipus 2.

Després d’analitzar les dades clíniques de més de 1500 nens i adolescents espanyols d’entre 6 i 17 anys que havien participat en l’estudi sobre nutrició i hàbits alimentaris, els investigadors han mesurat la proporció d’obesitat abdominal tant en aquells que tenien un pes normal com els que tenien sobrepès. Segons Helmut Schröder, membre del grup de recerca en nutrició i en risc cardiovascular de l’IMIM i del CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública “a Espanya un 21,3% de nens de 6 a 11 anys y un 14,3 % d’adolescents de 12 a 17 anys tenen obesitat abdominal. Del total de nens espanyols amb pes considerat normal o amb sobrepès, un 7,5% dels de pes normal presenten obesitat abdominal i del grup de nens amb sobrepès en presenten un 49,2%. Tots ells no haurien estat identificats amb els mètodes tradicionals de cribatge. Passa el mateix amb els adolescents, un 1,8% tenen pes normal i un 44,1% tenen sobrepès i tampoc haurien estat detectats”.

A diferència del què podem pensar, explica Lluís Serra‐Majem, investigador del Departament de Ciències Clíniques de la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria i del CIBER de Fisiopatologia de la Obesitat i la nutrició, “hi ha persones, tant adultes com joves, que tot i tenir un pes completament normal tenen obesitat abdominal i a la inversa, persones amb sobrepès, que tenen el greix repartit per tot el cos i per tant un menor risc cardiometabòlic”. 

El greix abdominal és un factor clau que influeix en les malalties cardiovasculars o metabòliques en edats primerenques. Amb les mesures tradicionals hi ha un percentatge important de nens i adolescents amb aquest risc cardiometabòlic que no són detectats. Segons l’estudi, que és el primer que es realitza a nivell estatal sobre obesitat abdominal en nens i adolescents, la mesura de la cintura és una pràctica fàcilment aplicable i sense cost addicional que permetria prevenir futurs casos de complicacions cardiometabòliques.

 

 

Switch to mobile version