Autor Societat
4 Febrer 2014 a 16:24

Menys atur registrat però menys gent treballant

Foto: Àlex Callao

Foto: Àlex Callao

Arribem als tres mesos més complicats de l’any, on a l’atur s’hi suma la gent que tenia contractes temporals per Nadal i comencen a finalitzar els contractes de temporalitat. Seran aquests mesos els que ens marcaran si realment estem sortint de la crisi o no i a quin ritme ho estem fent.

Aquest mes de gener 1 persona a la ciutat de Sant Cugat  s’ha esborrat de la llista de l’atur, deixant la xifra total en 4124 persones registrades. Comparat amb 12 mesos enrere, s’han destruït 36  llocs menys de treball, i és que, el passat gener, es van apuntar 37 persones a les llistes de l’atur. Aquestes dades fan que avui en dia a Sant Cugat hi hagi 167 persones menys en la recerca de feina activa, que és la xifra que ens marca el gràfic en color vermell.

Foto: Àlex Callao

Foto: Àlex Callao

A la major part de municipis examinats de la nostra comarca la xifra d’atur ha augmentat substancialment, sobretot a les que corresponen a grans municipis. Així doncs, a Sabadell la xifra d’atur ha augmentat en 109 persones, sent  Terrassa  la segona ciutat on més ha augmentat la llista de persones en recerca (+102). Cerdanyola (+71) i Badia (+41) són les altres ciutats de la comarca on més ha augmentat. En l’altra banda de la balança trobem Rubí (-34), Castellar (-7) i Sant Quirze (-3) amb menys persones registrades.

8.999 persones més a l’atur a Catalunya

Foto del web de la Generalitat de Catalunya

Foto del web de la Generalitat de Catalunya

Catalunya ha registrat el gener de 2014 un augment de l’1,4% en la xifra d’atur, que correspon a 8.999 aturats registrats més, amb un total de 633.871 persones en recerca de feina. En relació amb un any enrere, la xifra ha disminuït en un 4,2% a Catalunya (uns 27.946 aturats menys) accelerant-se la distància amb els anys precedents.

Així doncs ha estat el gener més positiu dels darrers 4 anys registrats, sent els menors de 25 anys aquells que han sofert més la precarietat, amb un augment del 5,3%. Només la construcció ha obtingut dades positives, amb un descens de 0,7% o 554 persones menys a les llistes, mentre que el sector més afectat ha estat el de serveis (+8.322 o el 2,1%). Ha estat en totes les províncies on s’han augmentat les llistes, especialment a Tarragona, on hi ha hagut un augment relatiu del 2,9%.

Menys afiliació

Les dades positives contrasten amb la realitat. Durant aquest mes de gener la mitjana d’afiliats a la Seguretat Social ha estat de 2.847.838 persones, el que suposa un descens de 31.818 afiliats. La caiguda és la més baixa des del 2008, però encara dista molt de ser positiva.

El descens més destacat ha estat en els contractes relatius als mar, seguit del règim general (-1,3%) i dels autònoms (-0,4%). La major part de la davallada, en termes absoluts, correspon als dels treballadors del règim general (-29.692 afiliats menys).

Respecte l’any passat, l’afiliació ha caigut en 8.229 afiliats, el que suposa un 0,4% menys d’ocupació respecte l’any 2013.

Switch to mobile version