Autor Sanitat
1 Febrer 2014 a 18:00

L’Hospital Clínic implanta el primer desfibril•lador sense elèctrodes intracardíacs a Catalunya

Imatge cedida per l'Hospital Clínic

Imatge cedida per l’Hospital Clínic

L’Hospital Clínic de Barcelona, a través del seu servei d’Arítmies dirigit pel Doctor Lluís Mont, ha estat pioner a Catalunya en implantar el primer desfibril·lador cardíac subcutani per tractar l’aturada cardíaca a un pacient jove de risc.

A la resta d’Espanya ja s’han començat a implantar dispositius en els hospitals de Navarra, Vitòria, Madrid, Toledo, Las Palmas i Tenerife.

Es tracta d’un nou sistema S-ICD desenvolupat per Boston Scientific sense elèctrodes, intercardíac y totalment subcutani, que s’implanta sense la necessitat d’accedir al sistema vascular. Tota una revolució al ésser l’únic desfibril·lador cardíac del món.

Encara que es troba en una fase inicial del seu desenvolupament, aquesta nova tecnologia es presenta com la nova alternativa per tractar persones amb arítmies cardíaques que poden resultar mortals,  ja que ofereix la mateixa protecció de desfibril·lació que els desfibril·ladors convencionals, però sense les complicacions afegides que pot originar un cable situat dins del cor i en els gots sanguinis.

El Sistema S-ICD detecta ritmes cardíacs accelerats i desorganitzats causats per arítmies ventriculars que poden conduir a l’aturada cardíaca sobtada. Quan es detecten aquestes arítmies, el mateix sistema lliura una descàrrega de 80 Juliols per restablir el ritme normal del cor. El cable que detecta la fibril·lació en qüestió i que lliura la descàrrega al cor s’implanta al costat de l’estèrnum just a sota de la pell. La implantació és senzilla, ja que no es toca ni el cor ni els gots sanguinis i, a més, no es requereix l’ús de  fluoroscòpia (Raigs-X) durant el procediment

En el Clínic de Barcelona s’implanten 200 desfibril·ladors cardíacs a l’any en pacients amb diferent grau de risc. A més dels pacients tradicionals, que són candidats a un implant de desfibril·lador, existeix un grup de pacients que no tenien cap alternativa per tractar les seves arítmies per no tenir accés vascular apropiat o per tenir alt risc d’infecció vascular. Per a ells, el S-ICD és la seva única alternativa.

Switch to mobile version