Autor Societat
22 Febrer 2014 a 11:30

Josep Riera: “Hi ha qüestions que esdevenen irreversibles i amb els transgènics ha passat això”

transgènics

Josep Riera // Foto: Joan Murcia

Josep Riera i Porta és pagès del Maresme, activista sindical i polític d’esquerra sobiranista. Està altament vinculat amb el moviment ecologista com ara en la Campanya contra el Quart Cinturó, Stop Karting de Llinars o El Pla Decideix.

El també fundador del sindicat agrari d’Unió de Pagesos ens ha donat la seva opinió sobre el tema dels transgènics i la legislació que se n’ha fet fins ara, després de que el col·lectiu Som lo que Sembrem presentés la Iniciativa Legislativa Popular Catalunya Lliure de Transgènics l’any 2008. Riera critica la falta d’atenció per part de les institucions respecte de les agrupacions i entitats en contra dels conreus modificats genèticament: “quan vam presentar la iniciativa legislativa popular (Catalunya Lliure de Transgènics 2008) al Parlament de Catalunya, amb l’aval de 107.000 signatures, s’ho van polir en qüestió d’un parell d’hores. Em sembla que els únics que van defensar el nostre posicionament i la nostra proposta van ser ICV-EUiA i ERC, i això en l’època del tripartit. Jo vaig ser allà i realment van ser patètics els arguments que van utilitzar per justificar el seu posicionament partidista. Suposem que això, amb el temps, aconseguirem canviar-ho”.

La ILP Catalunya Lliure de Transgènics demanava quatre punts: la declaració de Catalunya com a Zona Lliure de Transgènics, la prohibició immediata dels cultius transgènics, un etiquetatge clar del procediment i la moratòria al desenvolupament de transgènics de les terres catalanes i investigació dels efectes.

Riera ha assenyalat l’important nombre de conreus transgènics a la vall de l’Ebre de blat de moro. A tota Catalunya hi havia moltes varietats d’aquest aliment “que podien tenir 300 anys o 400 anys, atès que va venir d’Amèrica, mentrestant han desaparegut perquè la pol·linització dels transgènics doncs els ha contaminat. Hi ha qüestions en tots els afers que esdevenen irreversibles i aquí ha passat això”.

Els transgènics són aliments elaborats a partir d’un organisme modificat genèticament o tenen algun ingredient a la seva composició procedent d’un organisme modificat amb tècniques d’enginyeria genètica. Aquesta nova combinació de material genètic aporta noves propietats a l’aliment com ara resistència a plagues, herbicides i producció de substàncies d’interès nutricional. Tots els aliments de consum que estan genèticament modificats han d’anar degudament senyalitzats amb les indicacions a l’etiqueta.

Switch to mobile version