Autor Societat
23 Febrer 2014 a 12:00

Es proposa ampliar la xarxa de parcs naturals amb les Capçaleres del Ter i del Freser, el Montsec i les Muntanyes de Prades

En els propers deu anys

parcs naturals

Santi Vila, conseller // Imatge cedida pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat, va anunciar dimecres al Parlament un pla per augmentar la xarxa d’espais naturals amb almenys set parcs més. La declaració d’aquests nous espais protegits “haurà de comptar amb un ampli consens territorial, polític, institucional i social”, ha indicat Vila. El conseller creu que actualment “hi ha territoris que no tenen el nivell de protecció que mereixen, i d’altres que, pels seus valors naturals excepcionals, podrien jugar en determinades comarques un paper dinamitzador si assoleixen un model de governança i un projecte de futur més sòlid que l’actual”.

Segons Vila, els criteris a seguir en les propostes de declaració de nous parcs naturals serien la presència de valors naturals representatius del patrimoni natural de Catalunya i la conservació d’aquests valors amb l’aprofitament dels seus recursos. A més, els parcs han de comptar amb una superfície mínima de 10.000 hectàrees i potencial per generar oportunitats de desenvolupament socioeconòmic en el territori.

Vila ha recordat que “el patrimoni natural d’un territori, i la manera com és gestionat, són part indissociable de la identitat d’un país”, per la qual cosa “ens cal una política de patrimoni natural que aprofiti al màxim les enormes oportunitats que ofereix per al país”. En aquest sentit, Santi Vila ha assenyalat que “la declaració de nous parcs per assolir l’horitzó d’una xarxa completa i representativa, s’ha de fer al ritme que ens ho permeti l’extraordinàriament difícil etapa que estem vivint” ja que, segons ell, “seríem uns irresponsables si comencéssim a declarar els nous parcs que necessitem sense acompanyar-los d’una estratègia de recuperació que en permeti una gestió adequada i solvent”.

D’aquesta manera, Vila planteja declarar com a parcs naturals en una primera fase entre el 2014 i el 2017 el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, a la regió del Pirineu Oriental; el Parc Natural del Montsec, a la regió del Pre-pirineu central; i el Parc Natural de les Muntanyes de Prades, al sistema mediterrani pre-litoral.

En una segona fase, que tindrà lloc entre els anys 2018 i 2024, es proposarien quatre nous parcs, encara per concretar, però que haurien d’estar ubicats al Sistema Transversal, la Depressió Central, el Pre-pirineu i el Sistema mediterrani litoral. “Aquesta és una qüestió de país i Catalunya ha de fer un pas més en aquesta ja dilatada trajectòria de conservació i de dinamització del nostre patrimoni natural, com un actiu de present i encara més de futur”, ha afegit Vila. També s’ha referit a l’ampliació dels parcs naturals de l’Alt Pirineu, del Montseny, dels Ports (cap a la serra de Pàndols-Cavalls), i del Parc Nacional d’Aigüestortes.

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha fet referència a les accions  necessàries per modernitzar l’actual sistema d’espais naturals protegits: renovar el marc legal en matèria de patrimoni natural i biodiversitat, diversificar la governança dels espais fomentant la col·laboració público-privada, establir un nou model de finançament més sòlid, enfortir aliances per a la custòdia del territori, afavorir els projectes entre els parcs i els diferents sectors econòmics vinculats, i crear l’Agència del Patrimoni Natural de Catalunya amb l’objectiu de coordinar les polítiques ambientals relacionades amb els espais protegits i amb el conjunt del patrimoni natural.

Switch to mobile version