Autor Sanitat
4 Febrer 2014 a 16:00

Dia Mundial contra el Càncer 2014

Imatge del web Wikimedia Commons

Imatge del web Wikimedia Commons

Avui, dia 4 de febrer, es celebra el Dia Mundial contra el Càncer 2014, dia assenyalat cada any per la Organització Mundial de la Salut (OMS), el Centro Internacional de Investigaciones sobre el Cáncer (CIIC) i la Unión Internacional contra el Cáncer (UICC). El tema d’aquest any és “Desemmascarem els mites”, en relació a la prevenció de molts tipus de càncer, evitant l’exposició a factors de risc comuns com el fum del tabac. Un percentatge important de càncers es poden curar mitjançant cirurgia, radioteràpia o quimioteràpia, especialment si es detecten en fases primerenques de la malaltia.

Segons la OMS, més del 60% de casos es concentren a l’Àfrica, Àsia, Amèrica Central i del Sud. Aquestes regions, a més, registren el 70% de les morts arreu del món, a causa, principalment, de la manca de mesures de detecció i de l’accés a tractaments. L’últim informe mundial d’aquesta organització afirma que al 2012 hi van haver 8,2 milions de nous casos, i es preveu que aquesta xifra superi els 22 milions anuals en les pròximes dues dècades.

En dades de la OMS, els càncers amb més índex de mortalitat són els de pulmó, estómac, fetge, còlon i mama. Els més freqüents varien segons el sexe de la persona. Un 30% de les morts són degudes a cinc factors de risc: índex de masa corporal elevat, ingesta reduïda de fruites i verdures, falta d’activitat física, consum de tabac i consum d’alcohol. D’aquests, fumar és el factor de risc més important (22% de les morts mundials). En els països amb ingressos baixos o mitjans, els càncers causats per infeccions per virus són responsables de fins a 20% de les morts.

Imatge del web Wikimedia Commons

Imatge del web Wikimedia Commons

Pel que fa a les dades estatals, la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica afirma que la taxa de mortalitat per càncer a Espanya ha disminuït un 13% en les últimes dues dècades, tot i que aquesta xifra és inferior a la obtinguda en d’altres països del nostre entorn, com França o Itàlia. La primera causa de mortalitat segueix sent el càncer de pulmó (20%), seguit dels tumors colorectals (14,3%) i el càncer de mama (5,9%). El nombre absolut de casos augmenta a causa també de l’increment de la població, de l’esperança de vida i l’envelliment (una proporció alta de tumors es registra en persones de més de 65 anys).

La Asociación Española Contra el Cáncer (AECC) ha mostrat amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer la seva preocupació entorn a l’empitjorament de la situació dels pacients amb càncer des dels inicis de la crisi. La demanda d’atenció social per part de pacients i familiars a aquesta associació ha augmentat un 52% des del principi de la crisi (de 7.243 en 2010 a 11.009 en 2013). Segons dades de la pròpia associació, el 34,6% d’aquestes demandes són d’origen econòmic i un 21% sol·licituds de pisos o residències.

Switch to mobile version