Autor Opinió
4 Febrer 2014 a 13:09

“Desacreditar els Mites”, Dia Mundial contra el Càncer

Logo Oncolliga Sant Cugat

Logo Oncolliga Sant Cugat

Sota el lema “Desacreditar els Mites”, avui 4 de febrer es celebra el Dia Mundial contra el Càncer 2014. La campanya que s’organitza des de la UICC (Unió Internacional contra el Càncer) es centra en l’Objectiu 5 de la Declaració Mundial del Càncer i que és dissipar els mites i concepcions errònies i perjudicials sobre el càncer.

Des d’Oncolliga Sant Cugat creiem que el Dia Mundial contra el Càncer és una oportunitat per elevar les veus col·lectives en nom de la millora dels coneixements en general al voltant del càncer i desemmascarar idees errònies sobre la malaltia. Des d’un nivell global, els missatges es centren en els següents quatre mites:

Mite 1: NO CAL PARLAR SOBRE EL CÀNCER.

Veritat: El càncer pot ser un tema difícil de tractar, sobretot en algunes cultures i entorns. Però abordar la malaltia obertament pot millorar els resultats a nivell individual, comunitari i de polítiques.

Mite 2: NO HI HA NI SIGNES NI SÍMPTOMES DEL CÀNCER.

Veritat: Per a molts tipus de càncer, existeixen signes d’advertència i símptomes, i els avantatges de la detecció precoç són indiscutibles.

Mite 3: NO HI HA RES QUE ES PUGUI FER RESPECTE EL CÀNCER.

Veritat: Es pot prevenir una tercera part dels tipus de càncer més comuns, amb les estratègies correctes i es pot fer molt a nivell individual, de comunitat i de polítiques.

Mite 4: NO TINC DRET A REBRE ATENCIÓ SANITÀRIA PEL CÀNCER.

Veritat: Tothom té dret a accedir a tractaments i serveis d’atenció per càncer que siguin comprovats i efectius, i en igualtat de condicions, per evitar patiment.

Amb la desmitificació d’aquests mites ajudem a difondre coneixements que creiem que la població no té ben clarificats.

La nostra associació pot ajudar a qui estigui visquen una situació desconcertant, com és el diagnòstic de càncer, a relativitzar la gravetat i viure-la d’una manera menys angoixant.

No oblidem que, en la majoria dels casos, el càncer esdevé una malaltia crònica i que el malalt segueix amb la seva vida amb tota normalitat.

Oncolliga Sant Cugat del Vallès

Switch to mobile version