Autor Cultura
27 Febrer 2014 a 10:19

Comença el Carnaval a Sant Cugat!

Parlem amb la Comissió organitzadora que ens descobreix algun misteri de la festa

 

En Julià Mestieri i la Gemma Aristoy

En Julià Mestieri i la Gemma Aristoy // Foto: Xavier Boix

Com cada any, avui arriba dijous gras i amb aquesta data assenyalada el temps de Carnaval, un temps de xerinola i bogeria, on tothom que hi participa es disfressa i esdevé allò que vol o no pot ser. Un moment on pots trencar les normes d’estètica més absurdes. A la nostra ciutat el Carnaval no és una tradició històrica però en els darrers anys ha agafat una embranzida important de la mà d’un grup de gent lligada a la xarxa d’entitats culturals que, a més de dedicar-li hores a les seves li dedica hores a aquesta festa, i a altres, perquè la ciutat, poc a poc, recuperi tradicions que mai hagués hagut de perdre, que normalitzi el fet de ser ciutat mediterrània i, de pas, qui hi viu es faci seu el carrer i tothom, vingui d’on vingui, pensi el que pensi, sigui com sigui, folli amb qui folli, es pugui relacionar amb tothom.

Ens hem trobat amb la Gemma Aristoy i el Julià Mestieri de la Comissió del Carnaval a prop de la Plaça Octavià, entre d’altres coses perquè de seguida comencen un dels darrers assajos de les Gitanes i, a més, els estan instal·lant la il·luminació per aquesta tarda.

Carnestoltes o Carnaval? Deixem-ho clar per començar!

Julià: La festa és el Carnaval i el personatge, que aquest any el tindrem per primera vegada com a tal, el rei del Carnaval, és el Rei Carnestoltes.

Què significa organitzar un Carnaval a Sant Cugat a diferència de fer-ho a Terrassa, per exemple, on fa molts anys que ho fan, o a Sitges i a Vilanova?

Gemma: A nivell d’esquema, la característica principal que té és que ha de ser per a tots els públics, per això hi ha activitats “comparatives”, gitanes i gitanetes, brou i xocolata desfeta, ball de nit per adults i ball infantil, és una de les característiques

Julià: a més el model de la festa, rua i disfresses també marca, enlloc de grans espectacles partim de la participació popular, que tothom se senti còmode, el nostre és un model més inclusiu per tal que la gent es pugui autogestionar per participar.

Però, per la gent que no ho ha seguit, aquest model de Carnaval, d’on vé?

Gemma: Fa 14 anys l‘ajuntament va encarregar a PROFESLO (Promotora de Festes Locals) que incentivés el naixement del Carnaval i ens el varem poder inventar però a partir d’una coherència amb els nostres orígens, per exemple, ballem les gitanes perquè es ballaven al carnaval.

Julià: És el caràcter de PROFESLO, entitat de gent voluntària, coneixedora de la cultura, el que marca el caràcter d’aquest model. Som rigorosos en la promoció cultural, enfocant des de la base, no és que sortís de forma espontània sinó que es una gent que venia a fer cultura de base perquè ho té en el seu ADN i al tenir molt contacte amb les entitats ens adrecem sobretot a elles, aquest era l’objectiu arribar al gran gruix de gent que es mou en el mon de la cultura, picant pedra com sempre, per això portem el casc groc, perquè en l’època del boom immobiliari nosaltres seguim treballant en el mateix camp i no ens movem d’aquí.

La gent de Sant Cugat no es pot perdre el Carnaval però hi ha moments i moments, no?

Gemma: Demà (per avui) dijous gras, comencem amb el Gall, el rei Carnestoltes, sempre havia estat al cimbori i aquest any agafa el paper, el poder, de rei i anirà al ajuntament des d’on agafarà el poder durant els dies de Carnaval. Atenció perquè és un Rei que vol espantar els esperits i és tenebrós, la gent el seguirà fins l’ajuntament i esperem que no es perdi, hi haurà una recepció institucional però … fins aquí podem explicar!!!

Julià: Fruint de la manca d’equipaments de la nostra ciutat divendres no podem fer la mascarada, l’ajuntament ens ha posat les coses fàcils però la sala annexe de Torreblanca que és el que ens ha ofert no ens va semblar adequada. D’on no hi ha no en raja!!!

Gemma: Aquesta any el ball de gitanes puja en espectacularitat perquè incrementa els punts de sortida, hi ha 4 orígens diferents perquè hi hagi més ambient a la ciutat.

Julià: I aquest any no fem dinar, si que es dóna el brou, per facilitar la participació a les comparses.

I com van les inscripcions?

Julià: La dinàmica dels grans és la darrera hora, però amb el canvi del dinar de gitanes la participació creiem que pujarà i la dinàmica del ball ho incentiva. Com a novetat també tenim el canvi de recorregut pel ball al Teatre Auditori i per fomentar la continuïtat entre el cercatasques i el ball aquest any fem un sol tiquet. Per cert: hi ha 300, o sigui que no val a badar!

Gemma: i diumenge acabem amb la darrera novetat que és la rua de comparses infantil, que ja n’hi ha d’apuntades i que poden anar disfressades les famílies i en la que hi ha lliurament de premi. En aquests moments tenim ja inscripcions fetes. I no oblidem el ball de gitanetes on hi ha apuntades 60 parelles!.

Jo fa 25 anys que visc a Sant Cugat i em dona la sensació que fa relativament pocs anys que el Carnaval “funciona”

Gemma: Fa 14 anys que es fa però la recuperació del ball de gitanes vincula perquè portem 3 mesos assajant.

Julià: també el fet que l’organització hagi traspassat més enllà del que era PROFESLO a una comissió més àmplia ho ha enfortit encara més.

I a Rubí no se’ls fan les dents llargues?

Julià: Aquí l’Esbart tenia 3 ballades i quan es van dividir es va quedar la de Carnaval. Al cap d’un temps la va cedir a la ballada popular i s’ha mantingut. A Rubí ho fan molt bé els dansaires i el que han fet és fer les gitanes de carrer i ho munten per la Festa Major, allà el que fan és “compartir-la”, no es com aquí.

I per dimecres de cendra no es fa res?

Julià: Dimecres de cendra no es fa res, però l’objectiu és acabar fent celebrant-ho. Vam començar amb cap de setmana, vam agafar divendres, ara dijous. Poc a poc celebrarem tot el Carnaval.

Quin pressupost té el Carnaval de Sant Cugat?

Gemma: L’ajuntament aporta 15 mil euros que inclouen des de tots els assajos amb quatre monitors dels tres mesos anteriors dels balls de gitanes, fins els grups musicals, equips de música, etc. És la conseqüència de fer un carnaval amb aquest model, que el cost és molt més baix que a la resta de localitats, imagina’t tot el que fem amb empreses de gestió cultural.

Durant el temps que porteu preparant el Carnaval segur que us han passat coses per explicar

Julià: el centre d’operacions de la comissió és el Terra Dolça i les reunions sempre han estat a altes hores de la nit. Allà és on hem fet juguesques per veure on posarem els quadres de ball a la Plaça Octavià i és per això que vàrem dubtar en el seu moment si en les inscripcions per les Gitanes havíem de posar una data límit o què fer. Vàrem patir fins el darrer moment i el darrer dia vam haver de dir que “necessitàvem mans per moure els murs del Monestir”

Gemma: també hem fet reunions al “CATA” perquè esperàvem el tren per anar a Rubí perquè no sé si la gent sap que el nostre Gall, el que serà el Rei Carnestoltes, s’ha construït a Rubí, l’hem construït al taller del santcugatenc Galdric Santana perquè aquí a Sant Cugat els locals estan encara pels núvols!!. En Galdric, per qui no el conegui, és músic, arquitecte, membre de PROFESLO i està pensant-se la música pel Gall.

Ara ja coneixeu algunes interioritats més del Carnaval, només cal que agafeu forces, us poseu el que us vingui de gust, si pot ser acompanyats d’una comparsa millor i sortiu amb ganes de passar-vos-ho bé. No cal que us gasteu massa cales, la festa és per tothom!. Aquí teniu tota la programació.

Switch to mobile version