Autor Política
28 Gener 2014 a 18:00

UASC i Gent per Valldoreix envien al Síndic l’Ajuntament i l’EMD per l’Alta Tensió

Els dos governs asseguren tenir garantit el cobrament del deute

 

Jaume Massanés i Montse Turu

Foto: Xavier Boix

Aquest matí han comparegut en roda de premsa el portaveu d’Un Altre Sant Cugat, Jaume Massanés i la de la Plataforma ciutadana Gent per Valldoreix (GxV), Montse Turu, per anunciar que han portat al Síndic de Greuges de Catalunya, l’Ajuntament de Sant Cugat i l’EMD de Valldoreix per presumptes males pràctiques de govern en la gestió de l’expedient de les obres de soterrament de les línies d’Alta Tensió de Valldoreix i Mira – Sol.

L’expresidenta de l’EMD ha recordat que per tal de donar viabilitat a aquest projecte històric, es va arribar a un acord entre les dues institucions locals, el Govern de la Generalitat, aleshores presidit per José Montilla i representat per l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), ENDESA – concessionari de la infraestructura – i l’Estat – propietari de la infraestructura – en el que es repartien el finançament de l’operació. El Govern de la Generalitat va aprovar en la seva sessió del 23 de novembre del 2010 una subvenció al ICAEN de 1.297.893 € per pagar a ENDESA (veure document adjunt facilitat per GxV). Abans, la Junta de Veïns de Valldoreix ja havia consignat la seva partida pressupostaria i poc després ho va fer l’Ajuntament de Sant Cugat.

El mes de març del 2011, uns mesos abans de les eleccions municipals, “varem garantir, després d’una primera revisió dels imports, l’acompliment de l’acord però fins un any i mig després no es va fer res!”. Efectivament, fins el juliol del 2012 no hi ha formalment cap document més. Una altra cosa és el que cada part hauria fet per arribar a aquest document. En la reunió de la comissió de seguiment del 18 de juliol de 2012 – que s’adjunta a aquesta notícia – es va ajustar el cost de l’obra a la baixa, readaptar les assignacions a cadascuna de les parts i el Govern català va expressar la seva impossibilitat d’afrontar el pagament en aquell moment.

Els dos governs locals van proposar avançar els diners de la Generalitat i tal com diu l’acta 21 d’aquesta reunió “ICAEN, Ajuntament i EMD de Valldoreix acorden que el finançament de les obres, serà a càrrec de les dues últimes. Acordant les tres entitats en conveni apart els termes del finançament entre elles”. Des de llavors ençà però no s’ha n’ha sabut res més. I això és del que es queixen tant la UASC com Gent per Valldoreix. Per en Jaume Massanés “no queda clar on són aquestes quantitats consignades al pressupost de l’Ajuntament de Sant Cugat” i per la Montse Turu “a banda de la deixadesa en no acabar les obres quan pertocava, que era el 2013, hi ha la de no gestionar responsablement els diners, doncs els signants de l’acta no tenen poders per aprovar consignacions pressupostàries a cap de les dues entitats locals”. Aquesta afirmació s’empara en que l’Ajuntament va assumir en principi 895.739 € i l’EMD, 677.311 €, que serien xifres que no podrien aprovar ni el regidor de territori Pere Casajoana ni el President de l’EMD Josep Puig unilateralment, signants d’aquesta acta.

A pregunta del nostre mitjà sobre si ja havien exhaurit tots els mitjans per anar al Síndic, els representants de les dues plataformes cíviques – polítiques sense representació plenària han respost que, en el cas de Sant Cugat, es va entrar per registre una demanda per tal d’aclarir la qüestió i la resposta donada a l’audiència és que estava dins les partides de “línies d’Alta Tensió”, el que clarifica l’assumpte perquè es desconeix si està com immobilitzat o pendent d’ingressar. I en el cas de Valldoreix, es va registrar la pregunta al President i s’ha rebut la resposta de secretaria i aquesta ha estat que “no és una partida pendent de cobrament”, la qual cosa segon la Montse Turu “és molt preocupant”.

Preguntats els dos governs locals sobre la qüestió, han respost que si es va tirar endavant en aquestes condicions va ser “per acomplir amb el compromís històric amb el veïnat i que, gràcies a això, les torres desapareixeran”. El president de l’EMD, Josep Puig, ha declarat, a més que “en el darrer any s’ha mantingut contactes amb la Conselleria d’Empresa i Ocupació i hi ha el compromís formal per part del conseller Felip Puig d’eixugar el deute durant aquest any 2014, un cop havent aprovat el nou pressupost, i el proper 2015”.

Switch to mobile version