Autor Política
15 Gener 2014 a 18:22

Torna el “serial” Pedrera Berta

Administracions, entitats i partits es preparen per rebutjar l’expedient

 

La Pedra Berta el 2002

Pedrera Berta el 2002, de la web de Via Verda

Com si parléssim del Guadiana, ha tornat un altre cop l’assumpte “Pedrera Berta”. Fa molts anys que se’n parla d’aquest tema i cada cop que hi ha un canvi al Govern de la Generalitat sol haver novetats al respecte. L’empresa propietària d’aquesta explotació minera, en aquests moments Fomento de Construcciones i Contratas (FCC) al 100%, no vol deixar l’oportunitat de treure-li un rendiment econòmic a un forat que té paralitzat al bell mig de l’àrea metropolitana.

Aquesta empresa ha fet una “sol·licitud de modificació del programa de restauració” a la Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial que es va publicar al DOGC el passat 16 de desembre i que ha tret a la llum pública la plataforma política UASC, que en un comunicat emès aquesta setmana ha demanat a l’Ajuntament de Sant Cugat i a l’EMD de Valldoreix que “confirmin i informin, amb la màxima transparència, sobre les gestions que està fent l’empresa que té la concessió de mines en aquesta pedrera per reactivar el projecte per fer-ne un abocador”.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Sant Cugat i l’EMD de Valldoreix han informat que, conjuntament amb l’ajuntament del Papiol, estan preparant un text d’al·legacions a aquest projecte que presentaran properament. La resta de grups polítics amb representació al ple s’han posicionat avui, en la tertúlia del “Gall del Monestir” de cugat.cat en diferents sentits. Mentre que ICV i la CUP han deixat clara la seva negativa frontal al projecte, el PSC i CiU, tot i estar en contra, ho condicionen a allò que determinin els informes i el primer d’aquests ha avançat que també presentarà al·legacions. El PP per la seva banda ha manifestat que, si no es demostra el contrari, ells no s’hi oposaran, cosa que confronta amb el seu posicionament amb l’altre front obert fa uns mesos a Can Fatjó dels Aurons.

El que es demana en la modificació del programa de restauració és que enlloc de emplenar la pedrera amb runes d’obres i terra – que en aquests moments són difícils de trobar per motius obvis – es pugui fer amb bales d’ecoparc – com s’ha fet al dipòsit “Elena” al costat de les Ceràmiques Sugranyes – . Les bales d’ecoparc, contràriament al que diu en els seus comunicats algun dels partits, són el que queda després que els ecoparcs facin el tractament mecànic-biològic de la resta – contenidor gris -, que extreu la matèria orgànica i recicla alguns materials, estabilitzant el residu “no valoritzable (rebuig). Aquest és el residu que surt, premsat en bales recobertes de polietilè, dels ecoparcs. Aquesta actuació segueix la normativa europea i redueix la quantitat i biodegradabilitat del residu que va a disposició final, reduint la necessitat de dipòsits controlats de gran capacitat – mal anomenats abocadors – de fort impacte sobre el territori. Segons experts en matèria ecològica però hi ha certs riscos de contaminació en l’espai on es dipositen aquests residus, sent el principal l’emissió de filtracions que pot implicar un risc de contaminació elevat, pel que normalment es busquen sòls sense porositat, com els argilosos.

L’estudi d’impacte ambiental presentat per l’empresa, que està a informació pública, no està disponible per internet i només s’hi pot accedir anat a la seu de la Direcció General en el termini dels 30 dies posteriors a la data de publicació del anunci.

 

Switch to mobile version