Autor Economia
29 Gener 2014 a 15:57

Santiago Niño Becerra creu que la crisi financera no s’ha resolt

Santiago Niño Becerra i Antoni Abad ahir //Foto: Joan Murcia

Santiago Niño Becerra i Antoni Abad ahir //Foto: Joan Murcia

Santiago Niño Becerra va ser present ahir a la Seu de la patronal Cecot, situat al carrer Sant Pau número 6 de Terrassa. El conegut catedràtic d’Estructura Econòmica per la Universitat Ramon Llull ha explicat durant més d’una hora la seva visió del que està passant en l’economia de l’Estat espanyol, Catalunya i del món amb un to realista i tocant l’escepticisme que el caracteritza.

Antoni Abad, president de la patronal Cecot, va presentar el catedràtic i va remarcar l’optimisme que els seus tenen actualment sobre el futur econòmic “ En aquest punt d’optimisme hi sumem un punt no solament de rebel·lia de reacció per anar a buscar el túnel de la llum de la competitivitat sinó perquè ens sembla que a més i alhora hem d’assenyalar les propostes que en aquests moments el país necessita.” Alhora, Abad ha defensat l’externalització de les empreses i la necessitat de “molt de diàleg”. S’ha mostrat confiat amb l’economia i Abad ha remarcat que ja s’ha tocat fons i que l’esforç de les empreses ha portat a que aquest any sigui millor: “Si parléssim de geometria, penso que estem en una concatenació de v baixes i això ens preocupa per la falta de diàleg entre governs i sectors empresarials a l’hora de prendre decisions pressupostàries”.

Per la seva banda, Niño Becerra, ha defensat que el món està anant cap avall. “La tendència que marca l’evolució del PIB mundial és cap avall. Això quadra amb un estudi que apuntava que l’entorn del creixement mig entre el 2010 i el 2010 serà entre -0,5% i 2%”. El professor ha anunciat que ens hem d’acostumar a viure en períodes de crisis alhora que també ha defensat que una zona pot anar bé mentre d’altres poden anar malament. Així doncs, el Vallès pot tenir un creixement elevat mentre que Espanya pot anar cap avall. “Vostè sempre ha pensat que aquestes dues branques o columnes que diuen que s’ha d’adreçar l’economia espanyola els propers anys com són el turisme i exportacions estan molt focalitzades a llocs molt concrets. El 455 de les exportacions que fa Espanya està en tres regions. Això no vol dir que el Vallès no tingui unes exportacions molt bones i unes expectatives altes.” Becerra ha defensat que el món s’està adreçant cap a una geometria variable on regions properes vagin a diferents velocitats.

“Es com si en els darrers 40 anys l’economia espanyola estigui escorada cap a la dreta (Mediterani). Fins ara la creació d’ocupació estava molt lligada en relació amb el creixement” ha defensat el professor, que ha remarcat que a partir d’ara hi puguin haver situacions diferenciades. Alhora, ha recordat que el creixement de PIB espanyol ha estat molt lligat a una mà d’obra intensiva (molts treballadors per poder produir) i això allunya les inversions productives, ja que la productivitat és molt baixa. “Espanya va a uns nivells d’atur estructural molt elevats. A la vegada Espanya té un problema històric com són les importacions. Que Espanya importi molts o pocs ferraris té una importància relativa. El gran problema és que necessita importar energia i bens de capital. És a dir, per créixer, Espanya necessita importar una sèrie de coses i inversió”.

Becerra també s’ha referit de la pressió fiscal, que ha defensat que és molt baixa en comparació de la pressió fiscal que hi ha de mitjana a l’economia europea. Ha defensat que aquest problema és important, ja que apujar impostos comporta problemes polítics i econòmics. “Si volem infraestructures potents, internet d’alta velocitat i carreteres i ferrocarrils potents es necessita inversió pública o privada i pagar-la, que evidentment es paga en impostos públics” ha dit.

En la part final de la conferència s’han pogut efectuar preguntes per part dels assistents i rebatre la visió del professor Becerra.

Switch to mobile version