Autor Política
24 Gener 2014 a 18:49

Mercè Conesa: “La nostra queixa és que ens donen gat per llebre”

Els ajuntaments de Sant Cugat, el Papiol i l’EMD de Valldoreix units contra l’abocador de la Berta

 

Albert Vilà, Mercè Conesa i Josep Puig

Albert Vilà, Mercè Conesa i Josep Puig. Foto: Xavier Boix

Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) aconseguit allò que és difícil de veure habitualment: unir administracions i partits de diferents signes polítics amb un mateix objectiu, plantar-lis cara. Fa dies que se’n parla i avui l’alcalde del Papiol, Albert Vilà, d’una candidatura independent, l’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa i el president de l’EMD de Valldoreix, Josep Puig, ambdós representants de candidatures de CiU, han comparegut per presentar les més de 40 al·legacions contra la “sol·licitud de modificació del programa de restauració de la Pedrera Berta” en informació pública des del passat 16 de desembre a la Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial. I ho han fet acompanyats a la sala de plens de representants de partits de l’oposició a Sant Cugat i a Valldoreix, com regidors d’ICV i la CUP. La compareixença ha despertat molt interès informatiu donada la importància del tema i les repercussions que pot comportar qualsevol decisió que es prengui al respecte.

El primer en prendre la paraula ha estat l’alcalde del Papiol, Albert Vilà, amb una llarga trajectòria de lluita contra els abocadors en el territori, que ha declarat que “alguna cosa estem fent malament com a societat si encara hem de fer rodes de premsa com aquesta, una roda de premsa on volem denunciar aquest afany especulador de certes empreses que no tenen cap escrúpol a lhora de voler incrementar el seu patrimoni a costa de l’entorn natural de tothom i, també cal dir-ho, la desídia i la manca de responsabilitat d’algunes administracions com l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat. Crec que hauríem d’haver après del fiasco del abocador del Garraf, hauríem dhaver entès que hi ha models de gestió de residus menys nocius per l’entorn natural, per sort no passarà, però el que s’ens presenta és un Garraf-2”.

Des del Papiol el motiu més important per oposar-se al rebliment de la Pedrera és que estigui ubicada a l’àmbit de Collserola, que pel seu alcalde “seria motiu suficient per denegar la sol·licitud”. L’alcalde Vilà ha acabat la seva intervenció en to alertador cap a l’empresa concessionària: “no acceptem que un grup d’especuladors no tinguin cap escrúpol i puguin tenir via lliure pels seus fins, el poble no està en venda, el futur del nostre territori no està en venda. Encara molta la gent disposada a treballar pel nostre territori. De cap manera es reblirà amb altra cosa que no sigui terra o runa sinó és que aconseguim que es quedi tal com està!

Per part del president de l’EMD de Valldoreix, Josep Puig, ha agraït el suport per part dels grups polítics que els acompanyaven i “com sempre em queixo de que ens deixin al marge com administració afectada, per aquest motiu hem fet una de les al·legacions”. A més ha ressaltat el fet que en el informe ambiental no es contempli els gasos que puguin provenir d’aquesta implantació i que també és subjecte d’una altra al·legació. “És molt difícil rebatre les nostres al·legacions”, ha afirmat.

L’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, ha estat l’encarregada de tancar la roda de premsa i ha estat molt clara i dura en les seves explicacions. En primer lloc ha destacat el fet del posionament conjunt. Ha manifestat que en aquests moments “no és prioritari ni necessari ni pel país, ni per l’Àrea Metropolitana ni per l’Agència de Residus utilitzar aquest espai per res”. En la seva intervenció ha fet esment al fet que aquest espai està inclòs dins el Parc Natural de Collserola aprovat l’any 2010 i “s’han de prioritzar uns principis per damunt d’altres, pel que no entenem perquè s’ha de tirar endavant aquest projecte, el pronunciament hauria de ser contrari per part de la Generalitat”.

Ens donen gat per llebre, perquè ens diuen que són bales d’ecoparc com si fos producte inert, i per l’experiència del Elena sabem que emet gasos i lixiviats, ha reblat l’alcaldessa, és un risc ambiental massa elevat, no està demostrat que no afecti l’aqüífer i com que ningú no ens ho demostra, i pot malmetre la riera de Rubí i el Llobregat, cap dels que estem a la taula no assumirem aquesta responsabilitat, no ho acceptarem en contra dels nostres principis”.

Els ajuntaments han presentat més de quaranta al·legacions dividides en quatre àmbits. Un primer apartat que fa referència a l’impacte ambiental, el segon que ho fa sobre l’us de les bales d’ecoparc en un espai protegit, un tercer que té relació amb la propietat legítima i us del terreny, donat que segons la Mercè Conesa “els propietaris bé hem de poder dir el que s’hi pot fer” – la propietat de l’ajuntament de Sant Cugat ho és en virtut del conveni signat l’any 1991 – i un quart i darrer apartat que té a veure amb la tramitació de l’expedient, que segons els al·legants conté irregularitats, doncs no s’ha informat a tothom que estava interessat. L’alcaldessa ha acabat demanant al Govern, a l’Agència de Residus i a l’Agència Catalana de l’Aigua que no es prioritzi aquest espai com a abocador i que es pronunciïn sobre el tema de l’aqüífer.

En resposta al nostre mitjà l’alcaldessa Mercè Conesa i l’alcalde del Papiol han explicat que “l’alternativa zero seria la desitjable però no està en l’estudi d’impacte ambiental. En el conveni es transfereix la propietat a l’ajuntament d’una part i hi ha un rebliment amb terres i runes i per tant es refermaria aquest conveni”, ha dit la primera. “La possibilitat de rebliment zero és una obligació, l’empresa quan demana la llicència te com a condició que ho ha de deixar com estava, el que no es pot discutir és amb que ho ha de reblar. Tampoc es pot discutir que és un geotop, hi ha una fitxa documentada i és un argument més cap el rebliment zero”, ha comentat l’alcalde del Papiol.

Sobre la manca de transparència que denunciaven en aquest mitjà la FAV dimecres i les dificultats per accedir a la documentació que estava a exposició pública i la crítica que havien fet des d’aquesta plataforma contra l’Ajuntament per no comptar amb el teixit associatiu, l’alcaldessa Mercè Conesa, ens ha respost que “no sé si tenen dret a l’expedient les Associacions de Veïns, ho desconec, però el Govern està actuant com ha actuat al llarg de tots aquests anys. Quan l’Agència de Residus informe favorablement sobre que les bales d’Ecoparc són residus inerts tampoc ens informa als ajuntaments…, és un expedient complet, cal fer-lo de manera molt acurada, demanant els màxims informes precisament per l’impacte que té. Pel que fa a nosaltres hem tingut accés a tota la informació i demanem al Govern que contempli l’alternativa zero. Pel que fa a la queixa de la FAV no en tinc constància

Switch to mobile version