Autor Societat
22 Gener 2014 a 10:00

L’Ajuntament presenta els primers esborranys sobre la pavimentació de La Floresta

Els veïns del barri mostren els seus dubtes a Brugarolas

Foto: Jordi Pascual

Foto: Jordi Pascual

Tal com vam informar, l’Associació de Propietaris i Veïns de La Floresta va organitzar una reunió informativa sobre el pla de pavimentació del barri. Aquesta reunió, oberta a tothom, es va celebrar ahir 21 de gener a les 18:30 hores al Centre Sòcio Sanitari amb l’assistència de Carles Brugarolas, Tinent d’alcalde d’economia i president del Consell de Barri, i Francesc Serra, director d’obres als barris, així com Josep Carné Simó i Guillermo Gallego, president i secretari respectivament de l’Associació de Propietaris i Veïns.

Brugarolas accepta que La Floresta no serà urbanitzada aquest any tot i que la pavimentació que es realitzarà a través del Pla de xoc anti-pols i anti-fang de pavimentació dels carrers estarà preparada per a una futura urbanització del barri. Si bé, no dubta en assenyalar que “no volem fer un Sant Cugat a La Floresta”. Aquest fet ve provocat pel pressupost del qual disposa l’Ajuntament per fer les obres, tan sols 2 milions i mig d’euros, la meitat dels quals ja han sigut aprovats als Pressupostos Municipals del 2014.

Foto: Jordi Pascual

Foto: Jordi Pascual

Els representants de l’Ajuntament de Sant Cugat expliquen que La Floresta té dificultats inclús per a la pròpia pavimentació ja que, en estar a Collserola, té zones forestals que precisen de permisos especials per a fer obra. Un fet que potser deixi carrers a mig pavimentar en cas que no s’arribi a un acord entre Ajuntament i Consorci del Parc Natural. Les obres sols tindran una licitació, per tant, les realitzarà una única empresa, encara no acordada.

De la mateixa manera, l’Ajuntament assegura que vol parlar amb els veïns afectats per conèixer opinions i peticions. Per tant, organitzarà un seguit de reunions amb col·lectius florestans. Açò, però, no significa que no hi hagi els primers plànols sobre l’actuació. Hores abans de la reunió s’acabaven de confeccionar els primers esborranys del pla seguint les recomanacions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Ara bé, al propi Brugarolas no li agraden tots els canvis que recomana l’entitat supramunicipal ja que signifiquen canvis en el sentit del trànsit o inclús reducció de carrils a vies importants. Això també tindria un efecte destacat sobre els llocs d’aparcament al barri.

A més, hi ha graus de prioritat fixats, és a dir, carrers que es pavimentaran de forma preferent respecte d’altres segons la despesa. A la reunió també es van mostrar les actuacions sobre plànol a sectors concrets de La Floresta. L’Ajuntament s’ha compromès a fer una revisió d’aquests esborranys i penjar-los al lloc web de l’entitat.

Camí cap a la urbanització

A la tanda de preguntes final, molts veïns van mostrar la seva preocupació per la despesa de pavimentar els carrers i que, en un futur, s’hagin de refer per la total urbanització de La Floresta. En el mateix àmbit, alguns assistents van mostrar la seva preocupació perquè consideren que l’Ajuntament no segueix els Criteris d’Urbanització de La Floresta. Inclús hi ha hagut crítiques a l’equip de govern de veïns que creuen que pavimentar el barri és l’excusa per no urbanitzar-lo mai.

Brugarolas diu entendre les crítiques però assegura que La Floresta serà urbanitzada quan hi hagin els diners suficients. A més, creu que l’actual pla de pavimentació no va en contra de la futura urbanització tot i que, en no ser encara la urbanització definitiva, no segueix tots els criteris d’urbanització. En qualsevol cas el President del Consell de Barri accepta que no se sap l’any de la urbanització total.

La carta d’alerta

Un grup de veïns també va voler criticar la gestió de l’Ajuntament a través d’una carta que va ser llegida al torn de preguntes. Aquesta fa referència a la marginació del barri que “exigeix un canvi de política ambiciós”. Tot i acceptar la pavimentació, es denuncia la falta de participació ciutadana i defensa l’obra amb la finalitat de millora de l’espai urbà respectant l’entorn. Partint d’aquests punts, la carta, signada per diferents entitats florestanes, exigeix un procés de participació i informació impulsat per l’Ajuntament, la creació i distribució del calendari de trobades amb els veïns i l’aturada del projecte fins que s’acabi el procés de participació.

Aquesta carta obre la porta a alternatives a l’asfaltat. De fet, alguns veïns es mostren contraris a la pavimentació ja que creuen que hi ha altres necessitats com la neteja dels boscos o el soterrament de les línies elèctriques i telefòniques.

Brugarolas va respondre als veïns i entitats que signaven la carta dient que l’Ajuntament ja accepta i busca la participació ciutadana però que necessita fer-ho en un “procés comprimit” perquè el procediment de licitació és llarg. Segons l’Ajuntament les obres començaran el proper setembre. La resposta d’alguns veïns va ser que aquesta pressa ve provocada per les eleccions municipals del 2015.

Jordi Pascual

Switch to mobile version