Autor Entitats
22 Gener 2014 a 16:30

La “Plataforma Alous” segueix treballant per una preservació integral del projecte

Manifesten que si no hi ha avenços institucionals es plantejaran dissoldre’s

Rafael Bosch i Jaume Massanés

Rafael Bosch i Jaume Massanés. Foto: Xavier Boix

 

Una vegada més, i ja van 10, es van reunir ahir les entitats i institucions que conformen la “Plataforma Alous”. Aquesta entitat es va crear el 6 de febrer de l’any passat amb el concurs d’entitats, partits polítics i associacions santcugatenques i rubinenques amb la finalitat de coordinar-se de manera més eficaç i eficient entre elles i amb els dos Ajuntaments i prové de sengles mocions presentades a instància de diverses associacions veïnals, ambientalistes i excursionistes durant el mes de desembre de 2012 i que es van aprovar per unanimitat a ambdós plens municipals.

Ahir era el moment de fer un repàs del darrer any i retre comptes del que s’havia fet des de la Plataforma i el que havien fet les institucions. I els resultats són més aviat “desiguals”. El Jaume Massanés, per la part santcugatenca, i en Rafael Bosch, per la rubinenca, van enumerar un llistat de tasques que la Plataforma havia engegat. Entre d’altres, destaquen les gestions perquè es reculli l’espai en àmbits de protecció superior (PEIN, Parc Natural Collserola) i en la màxima categoria de protecció dels respectius municipis, però ambdues gestions estan sense concretar. L’ACA, a la que se li va demanar un estudi hidrològic del torrent i la bassa, no ho va considerar una prioritat. I s’ha iniciat contactes amb la Xarxa de Custòdia del Territori per valorar l’opció d’una gestió de l’espai a través d’un conveni.

Pel que fa a les bones notícies, s’han fet dues xerrades a ambdós municipis, s’ha realitzat una neteja de trastos voluminosos i una de deixalles menors amb el suport de “Caçadors de trastets”, va ser el lloc escollit per l’Ajuntament de Rubí per fer la plantada de l’arbre del 2013 i un cop incorporat com a punt d’interès en la web www.ornitho.cat molta gent interessada en l’estudi de les aus s’acosten a l’espai a estudiar-les.

Els portaveus de la Plataforma van fer una valoració molt positiva de la participació de les entitats, que han passat en un any de 12 a 25 i dels tècnics municipals, però van afirmar que “en un any s’ha avançat molt poc en l’àmbit institucional”. Pels propers mesos, plantegen com a prioritari que es realitzin els tràmits definitius urbanístics que no s’han fet fins ara, que es senyalitzi l’estany i el torrent, l’adequació de lorografia per evitar els vessaments de contaminants a l’estany, que es faci un inventari dels col·lectors d’aigües residuals que tributen al Torrent de Ca n’Oriol i que es solucioni definitivament l’abocament d’aquestes a la llera.

La Plataforma Alous va manifestar ahir que “si els ajuntaments de Rubí i Sant Cugat no avancen en aquests compromisos aprovats, valorarà la seva dissolució”. Perquè, deia un dels integrants, veí de Rubí, “si els màxims representants de la nostra ciutat no volen preservar un espai amb la màxima importància ambiental i paisatgística per preservar-lo, la tasca nostra és fer el seguiment, no executar els acords”. Un altre dels assistents a la reunió i representant d’una de les entitats de Sant Cugat va afegir que:no es tracta de mobilitzat grans quantitats de diner perquè per arranjar els camins o senyalitzar la zona, a la que potser tampoc cal una gran freqüentació humana, no és qüestió de diners sinó de voluntat política”.

Switch to mobile version