Autor Economia
6 Gener 2014 a 10:30

La CECOT valora positivament el descens de l’atur

Veu primordial impulsar polítiques actives innovadores

logo-cecot

La Cecot ha valorat de manera positiva el descens de les xifres d’atur que s’ha registrat el passat mes de desembre. Al conjunt de l’estat espanyol la xifra d’aturats és de 4.701.338, 107.570 persones menys que el mes anterior.

Els sectors on la xifra descendeix més és a la indústria i els serveis, en contraposició de l’augment del 0’98% que ha experimentat el sector de la construcció. Pel que fa a edats, aquest mes la xifra d’aturats menors de 25 anys ha baixat un 8’79% i en els majors de 25 anys ha disminuït un 1’56%.

David Garrofé, secretari de la patronal Cecot ha comentat que la pujada del 3’87% de contractació del 2013 i el menor descens d’afiliats en els últims cinc anys “ens porten a pensar que aquesta tendència de destrucció d’ocupació tan vertiginosa que havíem patit s’està suavitzant”. També ha comentat quins són els tres factors que, segons ell, han influït al descens de l’atur: “un és l’emigració, tant la de persones estrangeres que retornen als seus països d’origen, com la d’autòctons que han marxat a altres països en la recerca de millors oportunitats; el segon element és el desencís en el rol de les polítiques públiques i en la necessitat de formar part d’un registre, un desencís especialment acusat entre el col·lectiu de joves i el tercer factor és un increment de la creació d’ocupació”.

Les xifres a Catalunya també són rellevants, ja que el descens de l’atur aquest mes passat ha estat de 13.472 persones. Es tanca el 2013 amb 624.872 aturats, 22.084 persones menys que el desembre de 2012.

Per edats, els aturats menors de 25 anys disminueixen un 12’7% i els majors un 1’3%. Per sectors el major descens ha estat en els serveis, seguit, tot i que de lluny, per l’agricultura. La construcció en territori català descendeix, a diferència del conjunt de l’estat, un lleu 0’7%.

En l’àmbit català, la Cecot veu positiu el descens del temps mitjà d’estada en atur: al 2006 era de 6’3 mesos, el 2008 8’7 mesos, el 2012 11’2 mesos i el 2013 baixa a 9’2 mesos. “és una dada important pel que suposa de rotació i dinamisme al mercat de treball”.

Garrofé ha parlat sobre aquesta tendència positiva dient que “si mirem les dades, sembla que aquesta tendència continuarà. A Catalunya, però, ens hem de fixar que el percentatge més alt de persones a l’atur són del sector dels serveis (un 65%). És una borsa molt elevada i caldrà pensar en requalificar-les i orientar-les cap a altres sectors a mesura que l’economia millori. Per això és important intensificar les polítiques actives, perquè recondueixin una part d’aquest sector cap a d’altres amb demanda”. Per això ha afegit que “ens calen nous programes de formació i de pràctiques, noves oficines d’ocupació i nous sistemes de contractació com instruments de dinamització mercat laboral”.

En relació a això, la patronal creu que aquestes polítiques actives innovadores estan pensades perquè les pimes contractin i així, que les polítiques es vinculin amb el treball i la formació, a més de la rebaixa de la quota patronal de la SS, una de les més altes d’Europa. Cecot es mostra crítica amb les PAO i denuncia la manca de voluntat i iniciativa dels Governs per reactivar el sector empresarial amb polítiques que es dirigeixin a la innovació, internacionalització i a regenerar el teixit industrial.

Switch to mobile version