Autor Economia
14 Gener 2014 a 18:30

Josep Oliu “iniciem el retorn a la normalitat”

Imatge: Joan Murcia

Josep Oliu, President del Banc Sabadell, ha visitat la Cambra de Comerç de Sabadell on ha pronunciat una conferència sobre les perspectives econòmiques d’aquest any: “iniciem el retorn de la normalitat. Hem passat una gran crisi, que comparat amb un gran tsunami, es va començar a anunciar l’any 2007 i que la “bola grossa” va venir l’any 2008 i la segona onada grossa va venir l’any 2012 i que en aquests moments estem en que els efectes grans del tsunami ja ha passat. Evidentment queden les destrosses. Vol dir que queden coses per fer” ha dit el president del cinquè gran entitat financera de l’Estat.

El president del Banc Sabadell minuts abans ha estat parlant amb l’Alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, i en una sala on també hi havia el regidor de Comerç de l’Ajuntament de Sabadell, Carles Bosch i l’ex-regidora i diputada socialista Montserrat Capdevila.  Oliu ha assegurat que en aquests moments el crèdit torna a les empreses i això serà ben visible durant aquest any: “Durant el 2014 i 2015 s’incrementarà el crèdit a les empreses. La concessió de crèdit ha tornat a ser una de les nostres prioritats”.

Oliu també ha volgut opinar sobre les reformes que el govern del PP ha realitzat durant el 2013 i que tot indica que seguiran el 2014. Tot i les crítiques dels agents socials i de bona part dels actors polítics de l’Estat, el president del Banc Sabadell ha considerat que “l’enduriment de la regulació financera, no s’enganyin, portarà un menor creixement potencial. Per tant, pitjors condicions financeres”. L’endeutament públic també ha centralitzat aquesta part del discurs, on considera que l’alt endeutament és desfavorable per a nosaltres.

La situació de la Unió Europea i la possible necessitat de capitalització d’alguns bancs europeus també ha centrat part de la explicació del banquer: “El sistema de capitalització i la supervisió dels bancs i la regulació ha calmat els mercats. Els bancs tindran una separació dels Estats dels quals formen part. No hi haurà aquell recurs que hi ha hagut en l’actual crisi que una crisi econòmica i financera, que evidentment provoca un retrocés en el sistema bancari, automàticament provoqui  una crisi de confiança amb el deute sobirà del país, que es veu obligat per salvaguardar els interessos dels seus dipositants a posar diners a la banca. Amb aquest mecanisme es vol evitar que això sigui així.”

En quant a l’economia catalana i espanyola, Oliu ha defensat els ajustos de l’economia del 2007, que segons creu ja han tocat fons. “Hi ha hagut una devaluació interna, com a totes les devaluacions asimètriques. S’ha produït un ajust de l’economia espanyola al voltant de l’immobiliari. No es preveu que baixin més. Hi ha un altre factor que és que en el programa d’estabilitat de la UE o Troika respecte de la UE s’ha fet una relaxació respecte el dèficit”. En aquest sentit la reducció de la imposició directa i la reindustrialització han de ser elements clau per al futur. En aquest sentit, ha defensat les possibilitats de zones, com la província de Barcelona tot i el que considera uns treballadors poc qualificats i que provenen de la construcció.

Switch to mobile version