Autor El temps
6 Gener 2014 a 10:00

El desembre ha estat un mes sec a Catalunya

Al Vallès Occidental la temperatura mitjana ha estat d’entre 4 i 8º C

Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

Segons les dades aportades pel Servei Meteorològic de Catalunya el mes de desembre ha estat sec de manera generalitzada al territori català. Tot i així, ha estat pluviomèticament normal a punts del Pirineu i Prepirineu. Les temperatures han estat càlides a les zones del Pirineu, Prepirineu i al litoral i prelitoral Central i Nord, i fredes a l’interior i al litoral sud.

Els primers divuit dies del mes a Catalunya es va experimentar una persistent falca anticlònica que va cobrir tota l’Europa occidental. Això va provocar que els sistemes frontals viatgessin lluny de les latituds catalanes i hi hagués una gran presència de boira  per la falta de ventilació a les valls i depressions interiors. La inversió tèrmica va provocar contrastos en la temperatura del nord i el sud del país, així com de les zones més elevades i de les que menys.

Els dies 19 i 20 va passar un front atlàntic que va deixar pluges d’entre 5 i 30 mm al PN dels Ports, el Llac Redon, la Vall d’Aran i el Vallès Oriental.

L’anticicló i la boira es van tornar a establir just abans de Nadal amb baixes pressions al nord i altes al sud. Això va afavorir el pas de sistemes frontals, tot i que van arribar amb poca precipitació. Entre els dies 24 i 26 es van registrar quantitats importants de precipitacions al sud del Pirineu per la profunda depressió a la latitud de les illes Britàniques. Les quantitats màximes es van registrar a Espot, al Pallars Sobirà i a l’Alta Ribagorça.

La temperatura mitjana mensual al Vallès Occidental ha estat d’entre 6 i 8º C, tot i que al nord ha estat més baixa, de 6 a 4º C. Aquestes temperatures han estat lleugerament per sota de la temperatura mitjana climàtica, situant-se 1ºC per sota.

La precipitació al Vallès Occidental ha anat amb consonància amb la resta de comarques que l’envolten, i és que la precipitació acumulada ha estat d’entre 20 i 30 mm.  A la meitat sud de la comarca  la precipitació ha estat entre un 30 i 50% superior a la mitjana climàtica, i a la meitat nord l’acumulació ha estat del 0%.

Switch to mobile version