Autor Ensenyament
31 Desembre 2013 a 12:59

Més que una exposició al Casal de Joves Torreblanca

Aquests dies es pot veure la feina feta per educadors i usuaris de la UEC

Exposició UEC Casal Joves Torreblanca

Foto cedida

Des del passat 19 de desembre es pot visitar l’exposició de quadres realitzada pels alumnes de la UEC i el MAPA de la Fundació Main, al Casal de Joves de Torreblanca de Sant Cugat. Els alumnes de secundària han plasmat a les teles diferents llocs de la nostra ciutat amb la tècnica anomenada “transfer”. “L’Esguard dels Alumnes”, títol de l’exposició, reflecteix clarament la mirada i consideració dels alumnes sobre la ciutat de Sant Cugat, mostrant les capacitats i potencialitat dels seus veïns i veïnes. Aquesta exposició estarà permanent a la sala annexa del Casal fins el dia 19 de gener.

Qui són el nois i noies de la UEC i el MAPA?

Des de fa uns anys, el Casal de Joves Torreblanca també funciona com a Unitat d’Escolarització Compartida (UCE), on alguns nois i noies, alumnes dels instituts de la ciutat, de forma coordinada amb els professionals de la comunitat educativa, treballen per tal de superar alguns dels seus dèficits conductuals i cognitius. Les característiques principals d’aquests alumnes, que també assisteixen a classe als seus instituts, són els trastorns de conducta sense patologia psiquiàtrica de base, mancances respecte al desenvolupament social i trastorns en l’adquisició d’hàbits per l’aprenentatge educatiu i professional.

Aquestes Unitats d’escolarització compartida estan dins el circuit educatiu i acosten als adolescents a que participin de dinàmiques formatives novedoses, a experiències prelaborals significatives i a un reconeixement de les pròpies limitacions i capacitats que els permetin mantenir-se socialment com elements actius i constructors per la millora de l’entorn. S’afavoreix el desenvolupament personal i afectiu de l’alumne basat en el treball de la relació humana amb l’educador/a, es treballa l’adquisició d’hàbits bàsics necessaris que l’ajudin a superar els obstacles de la vida – com l’ordre, la higiene, la puntualitat, etc. – , se’ls forma per exercir el dret a la ciutadania, desenvolupant actituds, valors i comportaments democràtics, es potencia la integració social i laboral mitjançant l’aprenentatge de tècniques i habilitats d’oficis, a manifestar una reconciliació amb el camp de l’aprenentatge, valorant la formació i a adquirir les competències bàsiques que l’ajudin a posar en pràctica de manera integrada el conjunt d’habilitats i coneixements que té una persona per eixir com a ciutadà i per a resoldre situacions de la vida quotidiana.

Pel que fa al Projecte MAPA parlem de mòduls d’atenció psicoeducativa per adolescents, a la nostra ciutat no comptem amb aquest recurs però, que combinen en un mateix recurs l’atenció educativa, docent i psicològica, fora de l’àmbit hospitalari, aconseguint un seguiment constant de les realitats de les noies i els nois i famílies, podent abordar de forma immediata qualsevol situació de crisi i/o controlant qualsevol element desencadenant que podria generar un retrocés en la progressió tant terapèutica com de retrobada familiar i social dels i les joves ateses.

La Fundació Main, és la responsable de dirigir aquest projecte a la nostra ciutat en nom del Departament d’Educació de la Generalitat. Aquesta Fundació fa la mateixa tasca d’intervenció educativa en altres localitats de la comarca com Terrassa, Sabadell o Rubí, des de fa 25 anys i té la seva seu central a Sabadell.

Switch to mobile version