Autor Cinema, teatre i televisió
4 Desembre 2013 a 17:30

Crítica teatral: MART

13 maneres d’enganyar

Imatge del web del CAET

Imatge del web del CAET

Aquest cap de setmana, el Teatre Alegria s’ha omplert de miniteatres a la terrassenca, el Micro Arts Terrassa. Tretze companyies de la ciutat han omplert l’espai teatral de petites peces basades en la temàtica comú de l’engany.

 Cia. BaluskaCia. FiligranesColectivo DiosloscríaCompanyia 8El socialIan GerhlaarKiut TeatrePAM TeatrePau VivesQuollunakaRoger OllerTerkas Teatre i Tub d’assaig 7.70, han pogut desenvolupar lliurement el leit motiv de l’espectacle des de les seves disciplines artístiques. D’aquesta manera s’ha pogut gaudir d’un tastet de dansa, màgia, clown, sàtira o performance, entre d’altres.

 Els quinze minuts màxims proposats com a límit temporal de les peces, va ser la millor manera de fer explotar les propostes dels artistes. Totes les companyies, sense excepció, es van entregar des del primer moment. La distribució de l’espai al més pur estil cabaret ja predisposava a l’espectador a tenir els sentits més oberts que mai, i a estar disposat a veure i escoltar més enllà.

 Cal destacar la fantàstica organització de les peces per tal d’aprofitar tot l’espai del Teatre Alegria, i mantenir l’espectador tothora atent i amatent per no perdre mail el punt d’atenció. Tant pel que fa a la il·luminació com al so, s’hi reconeix al darrera una grandíssima tasca que, sens dubte, cal lloar ja que van ser capaços de recrear espais i atmosferes absolutament antagòniques en tan sols dos segons de rellotge.

 Si bé és cert que en la majoria de casos es notava que eren artistes amateurs, ja fos per la seva destresa interpretativa, o sobretot pel descontrol de la veu (alguns d’ells van acabar clarament afònics) i el cos, cal remarcar d’una manera molt especial l’alta qualitat de totes les propostes. Des de la crítica ferotge als programes del cor que es poden veure a la televisió en el 80% dels canals, a peces tendres i imaginatives, com el moment dedicat a la dansa o el número de màgia.

 La performance també va tenir-hi un lloc important al MART, sobretot amb la peça dels lleons i els retalls de diari on s’hi va poder llegir “nada es verdad”, seguida de la baralla aferrissada i sanguinolenta entre dues dones que s’enganyaven pensant que podien ser com els homes. Possiblement una de les creacions més crues, reivindicatives i colpidores del vespre.

 El text però, va ser el gran protagonista, i va brindar moments tant brillants com per exemple, l’escena de la parella al restaurant en la que, s’aprofitaven i sobretot s’integraven de manera sublim les noves tecnologies a la peça, gairebé com un tercer actor. També el breu però potent monòleg de l’immigrant somalí que evocava de manera llunyana “La nit just abans dels boscos” va provocar al públic i el va deixar desconcertat, tremolós i pensatiu. Les dues amigues que han de complir tota la llista de “coses per fer” abans de morir-se va ser, sens dubte, una de les peces més divertides del MART: comèdia sana i blanca per riure des del primer moment fins a l’últim.

 L’elixir miraculós que venia la família hongaresa era terriblement divertit i actual, ja que cada dia ens venen elixirs que han de curar els nostres mals físics, psicològics o fins i tot endèmics, però al final sempre acaben essent un grandíssim engany. L’estètica de la baralla entre una esposa i una amant pel mateix home que les enganya a les dues, va recordar, en certa manera, a les maneres de les T de teatre, això si, amb tocs personals i molt ben executada.

 Les peces de clown i el videoclip “erotico-gastronòmic” van ser dues peces que, si bé van quedar despenjades de la resta, van poder destacar cadascuna de manera especial. L’una, per la gràcia natural dels clowns, i l’altra, per la magnífica bellesa de les imatges.

 En definitiva, el Micro Arts Terrassa, ha estat un gran encert del CAET que ha donat la possibilitat de reunir tretze companyies locals dins d’un mateix teatre i fer-les treballar per oferir peces breus d’una qualitat fantàstica. Cal doncs, donar l’enhorabona tant al Centre d’Arts Escèniques de Terrassa per organitzar aparadors a l’estil del MART, com també a totes les companyies terrassenques que hi han participat per oferir espectacles brillants que demostren el gran talent que rau a la nostra ciutat.

Anna Mestre

Actriu i Comunicadora

@anna_mestreseg

Switch to mobile version