Autor Política
2 Desembre 2013 a 15:22

L’ajuntament i l’EMD signen un nou conveni econòmic financer

L’oposició no coneixia res fins el mateix dia de la signatura de l’acord

Assistents a l'acte. Foto Localpress

Assistents a l’acte. Foto Localpress

El passat dimecres l’Ajuntament de Sant Cugat i l’EMD de Valldoreix van acordar un nou conveni econòmic – financer “basat en criteris més tècnics i ajustat a les dades reals”. El nou conveni utilitzarà les memòries de costos i un cens de població actualitzat per determinar les aportacions a fer per cadascuna de les parts. Segons l’equip de govern santcugatenc aquests criteris en l’anterior conveni no es contemplaven. Aquest acord ha comptat amb l’assessorament extern de la Diputació i es manté, com en l’anterior, al voltant dels 3’7 milions d’€.

La signatura del conveni va anar a càrrec de l’alcaldessa de la ciutat, Mercè Conesa, i el president de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix, Josep Puig i fixa les aportacions d’ambdues administracions pels serveis que presta l’ajuntament a Valldoreix. El nou conveni, vigent pel període 2013-2016 i prorrogable per quatre anys, substitueix el del 2006 i utilitza dos criteris: les memòries de costos dels serveis, que s’actualitzaran cada any, i el cens de població, actualitzat anualment.

En el nou conveni els conceptes que es detallen com a serveis de caràcter obligatori per part de l’Ajuntament s’ajusten al redactat de la llei i a més s’afegeixen nous conceptes a: 1) despeses de caràcter obligatori assumides per l’Ajuntament i imputables a l’EMD de Valldoreix; 2) altres despeses assumides per l’Ajuntament i imputables a l’EMD de Valldoreix; i 3) també s’amplia l’apartat de serveis de caràcter voluntari, d’interès general i utilització individualitzable.

En aquest sentit, l’alcaldessa ha assenyalat que “el nou conveni és més ajustat a la realitat i orientat al ciutadà per fer arribar-li adequadament els serveis que prestem. És més just per a tothom i és fruit de la voluntat d’arribar a consensos de col·laboració entre l’Ajuntament i l’EMD. D’altra banda, el president de l’EMD, Josep Puig, ha destacat que “el nou conveni s’ha fet bé, està molt més ben adaptat a les necessitats actuals i té més en compte quines són les despeses”. Puig també ha avançat que properament l’EMD oferirà una audiència pública per explicar l’acord a tots la població.

La Candidatura de Progrés i Catalanista de Valldoreix, el PSC, ICV i la UASC han lamentat que no s’hagi informat ni discutit aquest acord en el sí del consell de la vil·la de l’EMD ni a les comissions de l’ajuntament de Sant Cugat. Segons un representant de la CPCV “s’ha trigat gairebé tres anys a negociar un conveni d’importància transcendental per la viabilitat econòmica de Valldoreix quan l’equip de govern va anunciar que es faria el primer any i, en tot cas, amb efectes retroactius des del 2011, la negociació s’ha fet amb ocultisme total i menystenint completament tant l’oposició a la Junta de Veïns de l’EMD com al consistori de Sant Cugat. Un conveni d’aquestes característiques hauria de ser una qüestió de consens, perquè va més enllà de la correlació de forces polítiques del moment…no és nou que es calculi el coeficient de població”.

En tot cas, tot sembla indicar que és més una qüestió de formes que no pas de continguts i que el nou conveni satisfà en general a les dues administracions i els seus representants electes.

 

Switch to mobile version