Autor Política
30 Novembre 2013 a 14:23

Els resultats del programa “Més a Prop” conclouen que el 79% de la gent de 80 anys vol viure a casa seva

Aquesta setmana va ser presentat l’estudi fet per l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona

Sant Cugat Diputació Barcelona

Roda de premsa Ajuntament i Diputació, foto Localpress

De les 131 persones entrevistades majors de 80 anys un 79% prefereixen ser ateses a casa seva en cas de necessitar ajuda. Aquesta és una de les moltes conclusions extretes de l’enquesta que cada dos anys realitzen conjuntament les dues administracions a un grups de persones majors de 80 anys i que no són usuàries dels serveis socials municipals. Aquest estudi està finançat per les dues entitats aprofitant l’economia d’escala de l’ens provincial que el realitza a altres 156 ajuntaments de la demarcació.

Segons el diputat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva, “aquest estudi complementa l’acció dels professionals municipals, és una foto dels entrevistats i una acció preventiva inspirada en programes europeus dins la Llei de Serveis Socials 12/2007”. Concretament l’enquesta consisteix en la visita als domicilis d’una llista de persones majors de 80 anys per part de personal amb la formació adequada – en treball social o diplomatura en l’àmbit de l’acció social – i la la durada de la visita és d’una hora aproximadament.

D’entre els resultats, que no són extrapolables a la resta de persones d’aquesta edat, ressalta que més del 24% viuen soles – de les que el 90% són dones, que de les que no reben cap ingrés propi més del 85% són dones, més del 70% tenen autonomia personal i el 25% requereix algun ajut. El 70% dels cuidadors principals viuen en el mateix domicili – la parella és la cuidadora en el 56% dels casos -. També crida l’atenció que en aquestes edats són persones “cuidadores”, almenys en el 20,6% dels casos així és i en el 44% de les vegades aquesta atenció és diària. D’aquestes persones s’ha detectat que un 4% requereix un suport cuidador pels efectes psicològics que això els genera.

Pel que fa al coneixement dels serveis que els ofereix la ciutat, més d’un 50% saben de l’existència de la Teleassistència i els Casals d’avis, un 37% coneixen els centres de dia, un 30% els serveis socials i un 23,7% el Servei d’Ajuda Domiciliària. I a la pregunta “si poguessin fer algun canvi a casa seva quin farien?” més d’un 40% arranjarien la banyera. La regidora Susanna Pellicer ha declarat que “la feina no acaba amb l’estudi sinó que ara comença la feina dels serveis socials locals” i és que de les persones entrevistades un 5% hauran de derivar-se immediatament a aquests serveis i un 15% abans dels propers 6 mesos.

Switch to mobile version