Autor Societat
30 Novembre 2013 a 10:30

Consorci de Residus, UPC i Ferrovial Servicios signen un acord per fer un diagnòstic de gestió dels residus pel 2030

Han signat l’acord en el Congrés REINNOVA 2013

Imatge cedida pel Consell Comarcal del Vallès Occidental

Imatge cedida pel Consell Comarcal del Vallès Occidental

El Consorci de Residus del Vallès Occidental, la UPC i Ferrovial Servicios van signar el passat dijous l’Acord d’intencions per a la signatura d’un Conveni de col·laboració entre les tres parts. Amb aquest acord s’elaborarà un diagnòstic de la gestió actual dels residus municipals i industrials a Catalunya i la projecció del 2025 al 2030. La signatura es va fer el passat dijous en el marc del Congrés REINNOVA 2013.

El treball es desenvoluparà en dues etapes: a la primera es farà un anàlisi pormenoritzat del model actual de gestió de residus domèstics i industrials al territori català. Per fer aquest anàlisi es partirà de la metodologia que la Càtedra Enresa-Amphos de la Universitat Politècnica de Catalunya va desenvolupar al moment de fer la redacció del Llibre Blanc de residus industrials de Catalunya, fent-ho extensible als residus domèstics. A la segona etapa es farà una projecció del model indicat del 2025 al 2030 a partir de les tendències que s’han dut a terme des del 2005 fins el 2012 i relacionant-ho amb possibles escenaris macroeconòmics nous.

La signatura l’han fet efectiva el president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental i alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, el catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya, Jordi Bruno Salgot, i la Directora de Tractament i Industrials de CESPA, Rosa Forcada.

Joan Carles Sánchez, president del Consorci, ha explicat que “des de REINNOVA teníem un deute d’incorporar la universitat. En un fòrum on les administracions i les empreses estem molt presents, el fet de poder incorporar la universitat era gairebé una obligació i aquest conveni ha de ser l’inici d’una col·laboració més estreta” i ha afegit que “ara hi ha una oportunitat i és un bon moment pels canvis legislatius i per la situació econòmica. Després de molts anys podem tenir un document d’anàlisis i projecció interessant, tot i la incertesa de com es comportaran els mercats financers i la generació de residus als municipis”.

Jordi Bruno, catedràtic de la UPC, ha parlat sobre el mètode: “hem volgut reiniciar el procés, respecte el Llibre Blanc, perquè la situació és totalment diferent des del punt de vista econòmic i volem revisar els postulats que teníem en aquell moment i fer una projecció cap al 2020”.

Per últim, Rosa Forcada ha comentat que aquest és un bon moment per engegar un projecte així “ja que hi ha una sèrie de canvis per normativa europea, estatal i els programes autonòmics i metropolitans i tot això farà que hi hagi molts canvis en la situació actual dels residus”. 

Switch to mobile version