Autor Articles i estudis
11 octubre 2015 a 14:00

L’any 2016 es testarà la vacuna terapèutica contra la sida en pacients

1 Flares 1 Flares ×

Articulo Domingo 11

Bonaventura Clotet, director d’IrsiCaixa i cap de la Unitat de VIH de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (Badalona), va pronunciar ahir una  lliçó sobre l’estat actual de la recerca sobre la sida amb motiu de la inauguració del grau en Medicina impartit de manera conjunta entre la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Autònoma de Barcelona.  Durant la conferència, Clotet va fer un repàs a la història de la sida, des que es van descriure els primers casos als anys 20 fins arribar a l’estat actual de la recerca, quan la vacuna contra la sida es troba més a prop que mai.

El tractament actual contra la infecció per VIH deixa les cèl·lules infectades en un estat latent, adormides. Si el tractament s’interromp, aquestes cèl·lules es desperten i tornen a produir partícules víriques, que avancen en l’organisme i destrueixen el sistema immunitari. L’estratègia de tractament (que no de prevenció) que s’està investigant i que està donant resultats favorables és la següent:

  1. Augmentar la immunitat específica contra el VIH mitjançant unavacuna terapèutica.
  2. Despertar les cèl·lules que estiguin infectades i que, degut al tractament, es trobaven en fase de latència. Gràcies a la vacuna terapèutica, aquestes cèl·lules seranreconegudes i atacades pel sistema immune.
  3. Per incrementar l’eficiència ievitar que el virus s’escapide la immunitat específica, s’estimulen les cèl·lules Natural Killers (NK), que formen part del sistema immunitari no específic i que ataquen cèl·lules infectades o canceroses.

Existeix prop d’un 2% de la població infectada amb la sida que és capaç de controlar la malaltia sense necessitat de tractament gràcies a l’expressió d’unes proteïnes immunes que impedeixen la propagació del VIH pel seu organisme. L’equip del doctor Clotet a HIVACAT ha creat una vacuna altament efectiva en simis que permet una resposta semblant a la d’aquestes persones controladores del virus i a més, estimula l’activitat de les cèl·lules NK. Aquesta vacuna es començarà a testar en persones infectades a partir del primer semestre de l’any 2016. D’aquesta manera, aplicant uns fàrmacs que despertin les cèl·lules adormides degut al tractament farmacològic habitual, l’estratègia d’eradicació de la malaltia queda completa.

El virus de la immunodeficiència humana s’ha emportat la vida de més de 72 milions de persones. Clotet va posar èmfasi en la necessitat de conscienciar la societat dels riscs de contreure aquesta malaltia i en les dificultats existents a l’hora d’educar zones amb recursos econòmics limitats. “Cada dia hi ha 6.000 noves infeccions de VIH al món i a Catalunya cada any apareixen 1.000 casos nous a pesar de tenir totes les possibilitats de coneixement i de prevenció.” Amb els nous avenços, l’objectiu actual és el de ser completament capaços de curar la malaltia l’any 2020 i, “per l’any 2030, es busca acabar amb el creixement de l’epidèmia”.

Bonaventura Clotet és cap de la Unitat de VIH de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (Badalona) des de 1987 i dirigeix IrsiCaixa, que es troba al mateix hospital, des de 1993. Paral·lelament, porta 23 anys presidint la Fundació Lluita Contra la Sida. L’any 2006 va ser nombrat co-director del Programa HIVACAT per al desenvolupament de la vacuna contra la sida. També és professor associat de la Facultat de Medicina de la UAB. Actualment és professor a la UAB i Catedràtic de la Universitat de Vic.

L’acte de benvinguda a la tercera promoció de Medicina (UPF-UAB) va estar presidit per Joaquim Gea Guiral, degà de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida de la UPF, conjuntament amb Manuel Armengol Carrasco, degà de la Facultat de Medicina de la UAB i president del Consell Docent d’aquests estudis.

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 1 Flares ×