Autor Societat
17 gener 2015 a 10:30

Sant Cugat usarà la Targeta Moneder d’impacte social per evitar l’estigmatització de la pobresa

0 Flares 0 Flares ×

Es basa en una experiència similar de Caritas a Itàlia

Presentació de la Targeta moneder // Imatge cedida per l'Ajuntament de Sant Cugat

Presentació de la Targeta moneder // Imatge cedida per l’Ajuntament de Sant Cugat

Sant Cugat utilitzarà la Targeta mondeder d’impacte social, en xarxa amb la Diputació de Barcelona“la Caixa”. Aquest projecte ha despertat molt d’interès entre els representants dels ajuntaments i consells comarcals de la demarcació que, a més de representants de la Taula del Tercer SectorCreu RojaCaritas, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, van assistir ahir a la presentació.

Aquesta targeta la podran lluitar de manera gratuïta i temporal els serveis socials, a tots aquells usuaris beneficiaris del servei de distribució d’aliments o altres usuaris en situació de dificultat. Segons la valoració de cada cas, la targeta tindrà un import concret perquè puguin comprar aliments. Així doncs, es tracta d’una targeta de prepagament que permetrà que les persones que es trobin en situació de vulnerabilitat, avaluades pels serveis socials, puguin comprar aliments en aquells establiments normalitzats de proximitat, com a complement – o en substitució – de centres específics de repartiment d’aliments. Amb aquesta mesura es pretén evitar l’estigmatització de les persones usuàries, així com fomentar l’autonomia en l’exercici de la compra i poder garantir accés a l’alimentació fresca, atès que la xarxa de distribució d’aliments actual aporta principalment productes no frescos.

Al mateix temps, els serveis socials disposaran d’una nova eina de gestió eficaç: amb aquesta nova modalitat de pagament dels ajuts d’alimentació, la targeta substitueix els diners en efectiu i els vals, i permet nomñes comprar als establiments que disposin d’una Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques (CNAE) d’alimentació.

La Diputació de Barcelona facilita als ajuntaments, als consells comarcals, i a les entitats que formen part de la xarxa de distribució d’aliments, la targeta de forma gratuïta. Aquest any, s’ofereixen 50.000 targetes d’impacte social, que els serveis socials dels ajuntaments podran lliurar als usuaris amb l’assignació econòmica que els correspongui. Es calcula que pot tenir un impacte sobre unes 200.000 persones.

El 2013, l’ajuntament de Sant Cugat va destinar 100.796,35 € a ajuts d’aliments. L’àrea de Serveis Socials aquell any va atendre 8.786 persones (3.913 famílies) sobre una població total de 86.676. La inclusió de la ciutat en aquesta iniciativa forma part projecte Sant Cugat Social Smart City, i en aquest sentit, l’alcaldessa Mercè Conesa, ha declarat que “Sant Cugat aposta per la innovació i la tecnologia al servei de les persones. En aquest cas es racionalitzaran les despeses econòmiques, es podrà fer un seguiment més eficient dels ajust atorgats alhora que contribuirem a impulsar els comerços de proximitat“.

La Diputació també treballa amb els ens locals per tal d’aconseguir convenis de col·laboració amb el petit i mitjà comerç, així com amb els Mercats Municipals de la demarcació de Barcelona, per tal d’obtenir descomptes en els productes bàsics per als usuaris de la targeta.

El programa Targeta moneder es basa en una experiència pionera de Caritas a Itàlia, i és impulsat per la Diputació de Barcelona amb l’objectiu de donar suport als Serveis Socials locals davant l’augment de les demandes d’ajudes d’alimentació, vinculades al creixement de les situacions de pobresa i exclusió social. Actualment, aquestes demandes s’atenen bàsicament a través de la xarxa de distribució d’aliments que formen Creu RojaCaritasFundació del Banc dels Aliments i més de 334 entitats socials receptores. Aquestes reparteixen principalment productes no frescos que provenen de donacions particulars i d’empreses, que se solen complementar, encara que de manera insuficient, amb la compra o la recollida, per part dels ajuntaments, d’excedents d’alimentació fresca, així com amb diners en efectiu o vals.

Obra Social “la Caixa”: més compromesos que mai

Aquesta Targeta moneder compta amb l’Obra Social “la Caixa”, el compromís de la qual amb les necessitats de la societat és un dels seus trets definitoris des del seu naixement, el 1904. Així, en èpoques de crisi aquest compromís adquireix una dimensió més gran i més diferencial. La resposta a les problemàtiques socials més urgents i atenció a les persones més vulnerables continuen sent prioritats fonamentals, a través del desenvolupament de programes socials i assistencials; també la creació d’oportunitats laborals a través del programa Incorpora, la lluita contra la marginació i la pobresa a Espanya, i l’accés a un habitatge digne i l’envelliment actiu i saludable.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×