Autor Cultura
10 desembre 2014 a 16:00

Desè aniversari del Camí de Justícia

0 Flares 0 Flares ×

Aquest any es sortejaran les 90 places per participar-hi

Presentacio_Cami_Justicia

Roda de Premsa de la Presentació Xè Camí de Justícia // Imatge cedida per l’Ajuntament de Cerdanyola

El Camí de Justícia és un itinerari nocturn que va des de l’església de Sant Pau de Riu Sec fins al Monestir de Sant Cugat del Vallès, i es celebra des del 2004, ara fa 10 anys, per rememorar els tràgics fets ocorreguts al mateix escenari la nit de Nadal de l’any 1350: la mort de l’abat Biure de Sant Cugat en mans d’uns assassins encapçalats pel cerdanyolenc Berenguer de Saltells.

Com a novetat, i per motiu del 10è aniversari, aquest any es sortejaran 90 places, 45 per Cerdanyola i 45 per Sant Cugat, per a participar al Camí de Justícia.  Per poder optar a una de les places, cal inscriure’s a l’Ateneu de Cerdanyola trucant al 93 591 41 33 entre el 9 i el 15 de desembre de 9 a 21h. El sorteig es farà el dia 16 de desembre a les 12h a l’Ateneu de Cerdanyola

L’any 2004 el Museu de Cerdanyola i els Museus de Sant Cugat van participar en el programa “ Coincidències Insòlites” que promou l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona amb la proposta de crear un vincle entre tots dos museus, un vincle que no era un objecte sinó un esdeveniment històric: l’assassinat de l’abat Biure per part del noble Berenguer de Saltells.

D’entre les activitats organitzades, es proposava un itinerari nocturn que anava de l’església de Sant Pau de Riu Sec fins al Monestir de Sant Cugat on, després de sopar, els participants assistirien a la representació de “Pedra i Sang”, que dramatitza els fets històrics ocorreguts la nit de Nadal de 1350.

Aquest itinerari havia estat una proposta dels Amics de Berenguer de Saltells, i va assolir tant d’èxit que, amb la col·laboració de diferents entitats de les dues ciutats, es va decidir repetir-ho cada any.

Aquest és l’origen del Camí de Justícia, que enguany, 2014, en fa 10 anys. Per celebrar-ho, a més del sorteig de les places per participar-hi, s’han organitzat diverses activitats a les dues ciutats per al públic familiar que acostaran als fets que van succeir fa més de 650 anys i que van presentar ahir, en roda de premsa el regidor de Cultura de Sant Cugat del Vallès, Xavier Escura, i la regidora de Cultura de Cerdanyola del Vallès, Montserrat Montiel.

Durant la presentació, Escura va manifestar la voluntat de les dues ciutats d’incrementar les activitats conjuntes, donant-hi més empenta a les propostes sorgides de la col·laboració mútua, com és el cas del Camí de Justícia, I va anunciar que s’enllesteix un còmic dedicat als fets que inspiraren questa activitat. El còmic és d’Esteve Polls amb l’assessorament històric de Domènech Miquel i del director del Museu de Sant Cugat Esteve Polls. Se’n repartiran exemplars entre les persones assistents al Camí de Justícia d’enguany.

Montiel va destacar el “bona sintonia” existent entre ambdues ciutats, i va explicar que “les activitats culturals també són un espai de promoció econòmica” per a les ciutats organitzadores. En aquest sentit destacà la voluntat de les ciutats organitzadores perquè les activitats previstes enguany marquin un abans i un després, treballant conjuntament perquè arrelin més i creixin en el programa cultural.

Activitats pel X aniversari del Camí de Justícia

Divendres, 19 de desembre

Itinerari nocturn a peu entre el Museu Ca n’Ortadó de Cerdanyola i el Museu del Monestir de Sant Cugat que inclou un refrigeri «medieval» i l’assistència a la representació teatral Pedra i Sang. Els participants de Cerdanyola retornen a casa en autocar.
Punt de sortida: Museu Ca n’Ortadó, Plaça de Sant Ramon, 23-24, de Cerdanyola
Hora de sortida: 18.45 h
Retorn en autocar: 24 h
Inscripcions: per a participar cal inscriure’s a l’Ateneu de Cerdanyola trucant al 93 591 41 33 entre el 9 i el 15 de desembre els dies feiners de 9 a 21h.
Places: són limitades i per sorteig, a celebrar el dia 16 de desembre a les 12h a l’Ateneu de Cerdanyola. Se sortejaran les 90 places disponibles, a raó de 45 per població.
Recomanacions: activitat recomanada per a majors de 10 anys i no apta per a persones amb mobilitat reduïda. Cal dur calçat adequat per caminar per pistes forestals.

Diumenge, 21 de desembre

Per commemorar el Xè aniversari del Camí de Justícia, durant tot el matí a la plaça de  Sant Ramon de Cerdanyola i al Museu del Monestir de Sant Cugat es faran activitats  adreçades a públic familiar.

Cerdanyola del Vallès

Museu Ca n’Ortadó i Plaça de Sant Ramon

10.30 a 13.30h
Fem un escut, taller d’heràldica

11.30 h
Els titellaires de Berenguer de Saltells

12.00 h
Rua dels titellaires de Berenguer de Saltells cap a Sant Cugat

12.30 h
El senyor de Saltells  – AMPA CEIP Saltells-Grup cap aquí cap allà

13.00 h
El gall de ferro que un cop va cantar, taller infantil per aprendre la història de l’Abat Biure

Sant Cugat del Vallès 

Museu del Monestir i entorn

10.30h
Marxa dels carreters de Sant Cugat cap a Cerdanyola

10.30 a 13.30h
Scriptorium per a tothom, taller d’escriptura medieval. L’hàbit, la casulla i la capa, taller d’indumentària medieval

13h
Arribada de la rua dels titellaires amb la història dels Saltells

Els infants que participin a les activitats tindran un obsequi sorpresa. Les persones que vulguin participar a les activitats que es fan a les dues poblacions poden recollir un passi gratuït de Bus A-3. Cal sol·licitar-ho a la recepció del Museu del Monestir de Sant Cugat del Vallès un cop es comencin les activitats.

Per a més informació:

  • Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver  935 804 500 / 936 923 322  museucanoliver@cerdanyola.cat
  • Museus de Sant Cugat  936 759 951/ 935 896 366  educaciomuseu@santcugat.cat
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×