Autor Esports
25 octubre 2014 a 13:30

SantCugatCreix presenta el seu projecte en societat

0 Flares 0 Flares ×

Davant un públic format per clubs, empreses, entitats i mitjans

Ponents de la jornada del SantCugatCreix

Ponents de la jornada del SantCugatCreix // Foto: Xavier Boix

Un bon dia hi va haver tres clubs de Sant Cugat que van decidir que anar junts era millor que anar per lliure i es van disposar a buscar aquells trets en comú per posar-se d’acord i confluir en un projecte que els aportés valor afegit. Sant Cugat Creix és el resultat d’aquella trobada i ahir, després de presentar la idea ara fa sis mesos, van compartir el seu projecte amb entitats, empreses, altres clubs de la ciutat i mitjans de comunicació i professionals del món de l’esport i el màrqueting a ESADECREÀPOLIS, que és el primer col·laborador amb el que han arribat a un acord.

La jornada, que va estendre’s durant tot el matí, va comptar amb la presència de representants de les institucions, que es van comprometre amb el projecte. Durant la seva intervenció, l’alcaldessa va remarcar el valor de l’esport per enfortir la cohesió social. “La pràctica esportiva”, va dir Mercè Conesa, “contribueix a la cohesió social i millora l’actitud de la ciutadania. A més pràctica esportiva, molt millor per a una ciutat”. Així mateix, l’alcaldessa explicà que per Sant Cugat “l’esport és molt important perquè som una ciutat molt jove, amb una edat mitjana de la població de 36’5 anys i amb un 25% de la població menor de 18 anys. Per això l’esport base és importantíssim per nosaltres”. Conesa també remarcà el valor de Sant Cugat com a ciutat multiesportiva, on es practiquen molts esports sense que un destaqui molt per damunt dels altres. Finalment, l’alcaldessa va felicitar l’associació Sant Cugat Creix pel seu projecte i ha dit que “ens sentim orgullosos de les entitats esportives de la ciutat. Tenim una ciutadania activa i responsable” (font: ajuntament)

D’altra banda, el secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, que també felicità la iniciativa de Sant Cugat Creix, va posar de relleu la vinculació entre esport i empresa. “L’esport”, ha dit Tibau, “pot ser un motor de la recuperació econòmica” (font: ajuntament)

Carles Brugarolas, Tinent d'Alcalde d'Economia, intervé a la jornada al costat dels màxims responsables de SantCugatCreix

Carles Brugarolas, Tinent d’Alcalde d’Economia, intervé a la jornada al costat dels màxims responsables de SantCugatCreix // Foto: Xavier Boix

Un dels majors encerts de la jornada va ser la participació, a mode de reflexió formativa, de representants d’experiències similars com les que des de fa anys es produeixen a l’Escola Anderlini de Voleibol a Itàlia, un clàssic al Torneig internacional de Volei de Sant Cugat, la Fundació Esport d’Alcobendas (FUNDAL), que representa mitja dotzena de clubs de primera categoria a una ciutat amb unes condicions similars a la nostra i, la Fundació del FC Barcelona, amb uns condicionants molt diferents però que va aportar reflexions al voltant dels seus projectes socials.

En la intervenció central del president de Sant Cugat Creix, Albert Salarich, aquest va explicar el que suposa una Associació com aquesta. Representen un conjunt de clubs que en les seves especialitats són els que tenen més llicencies federatives de l’estat. Amb més de 1.000 esportistes, 60 events esportius de primer ordre i gairebé 4.000 familiars al voltant de la seva activitat que desenvolupen més de 65 equips que porten el nom de Sant Cugat arreu. Segons el màxim responsable de l’associació, 10.000 persones segueixen els seus actes cada any i els seus clubs compten amb més de 6.000 seguidors a Facebook o més de 4.000 a Twitter, dades totes elles molt interessants per qualsevol anunciant del país. A tot això cal afegir que organitzen cada any 4 esdeveniments esportius molt importants.

Però a més de la part quantitativa, Sant Cugat Creix i els clubs que representa, comporta també una vessant qualitativa, que és “l’esport d’equip format a Sant Cugat a les màximes categories per cohesionar tota la cadena formativa“. Per Salarich, la seva raó de ser és que “sóm escola, la formació és l’aspecte principal i un model econòmic que és el sentit comú“.

I justament l’aplicació del sentit comú en la part econòmica és el que els va fer moure per buscar sinèrgies entre els 3 clubs esportius. Només en la primera fase de la temporada 2014/15 els clubs de l’associació faran més de 30 desplaçaments importants i, la seva principal preocupació és intentar “trobar recursos que faci sostenible aquest model, que juguem en categoria nacional no ha de fer invertir els recursos en el primer equip perquè la base és principal per nosaltres“.  I aquesta idea és la que volien traslladar ahir al sector empresarial: dotar d’un actor que permeti que els clubs puguin preservar aquest model formatiu y representatiu característic de Sant Cugat. En els seus estatuts ja ho recullen en aquest sentit: formació de baix a dalt, difusió de la formació i responsabilitat social i model esportiu.

El vicepresident, Lluis Moreno, és qui va desenvolupar la part més estratègica del projecte. Aquesta orientació estratègica es basa en una sèrie de punts que basteixen la idea d’esport i empresa: valors, retorn social, coneixement i club de patrocinadors.

Pel que fa als valors, va anunciar la futura publicació d’un codi ètic, en el que la filosofia del rugby ha ajudat molt, la història dels clubs, de la que es farà una exposició, jornades formatives, etc. En quan al coneixement, Moreno, va afirmar que ja fa anys que estan treballant en el que anomenen l’ADN Sant Cugat, plasmat en documents, i que respon a les preguntes sobre que s’espera dels seus esportistes. En aquest sentit, els clubs de l’associació procuren tenir els millors entrenadors, als que adrecen un 80% del pressupost, i ara es plantegen com a repte aconseguir unes direccions tècniques que reforcin encara més el coneixement acumulat. Un altre dels reptes important és extrapolar el seu coneixement a les àrees de RR.HH. de les empreses doncs, segons Moreno, “a igualtat de currículum un jugador nostre pot aportar més a una empresa que una altra persona. Estem realitzant un estudi per extrapolar-lo al món laboral donat que desenvolupen unes habilitats determinades“.

Els dos darrers aspectes a tenir en compte per les empreses en la seva futura relació amb aquesta associació són el retorn social, que Moreno va explicar amb aquestes paraules, “ser de Sant Cugat, ens agrada ser de Sant Cugat, créixer i fer créixer la ciutat“. En aquest sentit va avançar que interactuaran amb les entitats socials, es faran torneigs a la ciutat no només d’alta competició, torneigs socials i tindran cura de l’esport adolescent. I, finalment, la quarta idea presentada va ser la del club de patrocinadors, en el que s’hi podran trobar empreses macropatrocinadores, empreses “social ROI” – que són les ajuden per la seva relació familiar -, associats del club, etc. Aquest club de patrocinadors serà el que funcionarà com a cohesionant i serà una part important del públic objectiu al que s’adreçarà el màrqueting viral de la publicitat dels events. A més que se’ls proposarà avantatges, activitats específiques, etc.

A partir d’ara comença una fase de divulgació de jornades SantCugatCreix, l’exposició i la presentació del codi ètic i la seva publicació a finals del 2015 amb altres entitats. En la part de preguntes final es va confirmar el suport rebut pel CAR al projecte, que es tracta d’un projecte de ciutat que en un futur pot encabir altres clubs i una qüestió important, a pregunta d’un dels presidents d’una entitat esportiva, “el que pretenem és establir relacions esport empresa, les institucions han retallat aportacions a l’esport, no pretenem un model basat en el suport públic. Volem una aportació de les empreses en el club de patrocini, creiem més en créixer d’aquesta manera que en l’aportació pública. Volem generar un nou model per no recórrer a un sistema en el que no volem entrar. Però no ens tanquem a res – fent referència a que si en un futur tinguessin més estructura podrien assumir projectes com el de l’OMET -“.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×