Autor Societat
26 octubre 2014 a 9:30

Maixabel Lasa, Memorial Joan XXIII per la Pau 2014

0 Flares 0 Flares ×

El guardó es va fer públic ahir a la tarda

D'esquerra a dreta, Joan Botam, Montserrat Salvat, Raül Grangé i Arcadi Oliveres

D’esquerra a dreta, Joan Botam, Montserrat Salvat, Raül Grangé i Arcadi Oliveres // Foto: Xavier Boix

Ahir per la tarda l’Institut Víctor Seix de Poleomologia i la Universitat Internacional de la Pau van fer públic el veredicte sorgit de la reunió celebrada per decidir qui havia de ser la persona guardonada amb el Memorial Joan XXIII per la Pau 2014. La decisió ha estat atorgar-li a Maixabel Lasa. A la roda de premsa de presentació van comparèixer Arcadi Oliveres, president de la UNIPAU, Montserrat Salvat, presidenta de l’Institut, Joan Botam, un dels seus fundadors i Raül Grangé, regidor de polítiques socials de l’ajuntament.

En la seva intervenció, Joan Botam va fer un recordatori al mentor d’aquest guardó, Frederic Roda, al que li feia especial il·lusió que es donés aquest a Sant Cugat, ciutat de pau com Vic, Tortosa o Toulouse, en la seva pretensió de construir “una galeria de punts de referència com a testimonis de la pau“. L’encarregada de llegir el veredicte del jurat va ser la presidenta de l’Institut Víctor Seix que també va informar de la menció feta aquest any a Valor por Tamaulipas, una iniciativa a Facebook ubicada a Mèxic que denúncia les accions violentes del narcotrafic en aquest estat, des de l’anonimat, per seguretat, i a la que no se li podrà donar físicament el guardó però que sí es podrà anomenar públicament.

Qui és Maixabel Lasa

La guardonada va ser la Directora d’Atenció a les Víctimes del Terrorisme poc després de quedar-se vídua per l’assassinat del seu marit a mans d’ETA. Va ser l’any 2000 i ell era Juan Maria Jáuregui, ex-governador civil de Guipúzkoa entre el 1994 i el 1996, figura clau de la investigació del cas Lasa – Zabala que va desembocar en l’encarcerament del seu antecessor en el càrrec Julen Elorriaga i del general Enrique Rodríguez Galindo. Juan Maria Jáuregui vivia a Xile per les amenaces d’ETA i tornava al seu poble algunes vegades. El dia de l’assassinat anava sense escorta, com sempre des de que havia deixat el seu càrrec institucional, i havia tornat per visitar el seu germà, malalt terminal i militant de l’aleshores HB. Dos dies després del tràgic succés moria també el seu germà.

Maixabel no va voler que l’odi l’encegués i es va convertir en una activista contra la violència terrorista i a favor del diàleg entre totes les sensibilitats polítiques i, al marge de sigles partidistes, va ser nomenada la primera directora de l’Oficina d’Atenció a les Víctimes del Terrorisme del govern del Lehendakari Ibarretxe. Amb l’arribada de Patxi López va continuar amb la seva tasca i va iniciar un programa anomenat “trobades restauratives” que consistia en proposar trobades entre familiars de víctimes del terrorisme i els membres d’ETA condemnats que assumien la “via Nanclares” i, per tant, no tornar a fer ús de la violència. Ella va ser la primera en fer una trobada, amb Luis Carrasco, un dels condemnats per l’assassinat del seu marit, que li va demanar perdó de forma privada.

Ahir es va manifestar en la roda de premsa que “després de tres anys de governs del PP i del PNB s’ha deixat de banda aquest treball i no pot haver pau sense reconciliació“.

El Memorial Joan XXIII per la Pau

Aquest guardó va néixer el 1967 i l’Institut Víctor Seix de Poleomologia l’ha atorgat any rera any a favor de persones significades, a parer del jurat, en la promoció de la Pau a través dels diversos àmbits del seu testimoniatge de vida i actuació, senzill i, per això mateix, efectiu. Com va dir el regidor Raül Grangé en la seva intervenció, “no estranya gens que porti aquest nom doncs després de les reformes l’únic perill que hi ha són les contrareformes, sense activisme, sense perdó i sense diàleg, es construeix una pau que no serveix de res“. El guardó es lliurarà segurament la primavera de l’any 2015, la costum es fer-ho allà on viu la persona guardonada.

El Nobel de la Pau 2014 va participar a la UNIPAU 2009

Avui hem recordat també que el Nobel de la Pau d’aquest any, Kailash Sayarti, va participar a la Universitat d’Estiu de la UNIPAU del 2009. Aquest activista indi centra la seva lluita en els drets dels infants i, sobretot, pel seu dret a l’educació. L’edició en la que va participar estava dedicada a “Àsia i el nou equilibri mundial” i en aquest enllaç podeu llegir – en anglès – la seva ponència.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×