Autor Entitats
28 octubre 2014 a 11:00

El Grup d’Estudis Local presenta un nou GAUSAC

0 Flares 0 Flares ×

I estrena local al Xalet Negre

Jordi Casas, Doménec Miquel i Salvador Masip

Jordi Casas, Doménec Miquel i Salvador Masip // Foto: Xavier Boix

Ahir a la tardar el Grup d’Estudis Local (GEL) va presentar al Xalet Negre, amb seu a la Plaça del Coll, el darrer número – 40-43 – de la seva revista de capçalera, GAUSAC. La revista és el resultat dels treballs realitzats durant els anys 2012 i 2013 i s’ha editat durant aquest any. A més, durant l’acte, la persones presents van poder conèixer la seva nova seu en aquest centre públic. El GEL fins ara tenia oficina a la Casa de Cultura i a partir d’ara compartirà espai en aquest edifici amb altres entitats de l’àmbit de la investigació i el coneixement com l’Associació Astronòmica, la Universitat Internacional de la Pau, l’Aula d’Extensió Universitària, etc. En la seva oficina també hi seran ubicades la Fundació Sant Cugat i el Memorial Manuel Vázquez Montalbán.

El nou GAUSAC

Què hi podem trobar a la nova revista? Doncs si voleu conèixer Sant Cugat a fons una de les coses que heu de fer és subscriure-us a la revista GAUSACS, per 15€ anuals rebreu dos revistes anuals amb anàlisis històrics i ressenyes locals que segur que us situaren en el passat del nostre poble i us faran entendre d’on venim per entendre millor on estem.

En el número presentat ahir, per en Jordi Casas i Domènec Miquel, escrita aquesta vegada només per autors santcugatencs, hi podem trobar una introducció dedicada al fotògraf Pere Formiguera i diversos articles sobre personatges que ens han deixat darrerament i que han deixat una empremta important a la ciutat com l’urbanista Manuel Ribas, que va dissenyar el barri de Sant Francesc, Esteve Rabadà, propietari de la Torre Negra, Frederic Udina, que entre d’altres moltes responsabilitat va ser el primer degà de la Facultat de Lletres de la UAB radicada a Sant Cugat i, a Antoni Blanc, qui va responsable del Centre Borja.

També hi podeu trobar 2 dossiers d’estudi. El primer està dedicat al Tricentenari, amb quatre treballs detallats: dos primers d’en Domènec Miquel, “De mercès reials a exilis polítics” i “La nova planta front un senyoriu monacal“, “Guerra, endeutament municipal i reformisme borbònic” d’en Jordi Casas i “En torno al sitio de Barcelona de 1713-1714: historia e historiografia” de David Cibeiras i Roger Massagué. De la segona publicació avui podreu escoltar una bona conferència a càrrec del seu autor, en Domènec Miquel, dins els actes del Tricentenari, a partir de les 7 de la tarda al Museu de Sant Cugat.

El segon dossier publica els treballs guardonats amb el Premi Joan Auladell que juntament amb el Premi Vázquez Montalbán es realitza als Instituts de Sant Cugat. N’hi ha de prometedors. “Biodiversitat agrícola al terme de Sant Cugat” de David Astrue, de l’Angeleta Ferrer, “El monestir de Sant Cugat, una estructura viva“, de la Júlia Campins, l’Albert Garcia i la Natàlia Llansó, de l’Angeleta Ferrer, “Can Bell. Primera recerca sobre la documentació familiar” de la Clàudia Bell de l’Arnau Cadell i “Els horts escolars a Sant Cugat” de l’Aleix Asunción, el Joan Casanova, Víctor Galindo, el Cesc Gordó i la Nerea Ruiz, de l’Angeleta Ferrer.

En aquest número s’inicia un apartat nou al que n’hi diuen “memòria històrica” arran del que es va aprovar al ple de l’ajuntament. El primer article que s’escriu va a càrrec de la Pepa Llunell que explica des de la seva experiència com a persona amb discapacitats com va viure la seva joventut una persona del nostre poble nascuda el 1922.

A més, hi podreu trobar moltes altres sorpreses, com ara entrevistes del Joan Tortosa a l’artista Grau Garriga, com en Sagalés guanyava el campionat d’ski al Golf l’any 62 o com els monjos del Monestir posaven d’aval la Torre Negra a finals del s.XVIII per reconstruir la teulada del Monestir…També hi trobareu articles sobre didàctica, ressenyes sobre exposicions i sobre llibres d’autors locals. Segur que no us decebrà.

El Grup d’Estudis Local, entitat que va néixer fa 22 anys, té a com a objectiu primordial potenciar i difondre la investigació en els camps de les ciències socials i les humanitats en l’àmbit de Sant Cugat. Ahir l’equip de govern no ho va tenir en compte però, fent-li fer el paper de la trista figura al regidor Salvador Masip que va haver de substituir a darrera hora a la regidora Susanna Pellicer i que tant aviat com va arribar va haver de marxar sense tant sols parlar en la presentació. Paper d’estrassa.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×