Autor Cultura
19 agost 2014 a 16:00

Mor als 91 anys d’edat l’artista Mercè Diogène

0 Flares 0 Flares ×

Sant Cugat li ha retut un homenatge aquest darrer any

Mercè Diogenè // Imatge de la web de l'Ajuntament de Sant Cugat

Mercè Diogène // Imatge de la web de l’Ajuntament de Sant Cugat

L’artista Mercè Diogène va morir ahir dilluns a la nit, a l’edat de 91 anys, a l’idcssalud-Hospital General de CatalunyaDiogène va néixer a Perpinyà l’any 1922, i durant la Guerra Civil es va traslladar a Marsella, on va acabar l’aprenentatge el conservador del Museu d’Art Modern de París, Bernad Dorival. El 1969, després d’una etapa a Barcelona, va traslladar-se a Valldoreix. Des de la seva arribada a Sant Cugat, l’artista multidisciplinar va treballar en camps artístics com el tapís i el gravat, i la pintura, que deriva de l’impressionisme i tracta temes com el paisatge i la natura morta. El 1998 se li va atorgar la Creu de Sant Jordi.

Durant el 2013 i aquest mateix any, la ciutat li ha retut un homenatge, un ‘Any Diogène‘ amb diverses exposicions sobre pintura, gravat, tapís i obra recent, i va culminar el passat 30 de juny amb la instal·lació del tapís Vibracions al vestíbul de l’Ajuntament. És el tapís contemporani més gran d’Europa, amb unes mides d’11 metres de llarg per 4 d’amplada, que fins ara es trobava guardat, i poder exposar-lo de nou va suposar un orgull per a la seva creadora. L’obra, creada a la Casa Aymat de Sant Cugat, és propietat de Catalunya Ràdio, i l’ha cedit per temps indefinit a la ciutat.

Valldoreix farà un reconeixement pòstum a l’artista, una idea que des de l’equip de govern ja s’havia plantejat, tal com ha informat el seu president, Josep Puig, que ha remarcat la vàlua com a persona de Diogène i la seva aportació a Valldoreix. Una exposició a l’entitat municipal descentralitzada al gener, Mercè Diogène. 90 anys de creativitat, va tancar l’homenatge ciutadà a l’artista. Diverses veus del món artístic santcugatenc, com Maria Villadelprat, una de les comissàries de les exposicions d’homenatge; l’escultor Pep Codó, el galerista Josep Canals o la presidenta de FirartImma Pueyo, han expressat les seves lloances cap a Diogène i la seva aportació al món de l’art, destacant el seu esperit lliure, la seva entrega a la família, la seva personalitat apassionada i la seva perseverança.

També des del Consistori s’ha elogiat la figura de Diogène: l’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, ha expressat el condol de la ciutat per la seva pèrdua, i ha remarcat que “va ser una gran artista i una gran persona“, destacant la seva “personalitat, estil, classe i cor fins al darrer moment“.

El tapís ‘Vibracions’ llueix al vestíbul de l’Ajuntament

La història del tapís Vibracions està vinculada al naixement de Catalunya Ràdio, que el va encarregar a l’artista l’any 1985 per a les seves noves instal·lacions. El tapís representa de manera abstracta les ones de ràdio. Aquesta és una de les peces més grans que s’han teixit mai a la Casa Aymat, tal com va explicar Rosa Oliva, adjunta de direcció de Catalunya Ràdio, en l’acte inaugural. Per tal de completar l’obra, van fer falta quatre mesos d’elaboració amb quatre persones treballant al matí i tres a la tarda.

Per instal·lar-lo al vestíbul del consistori, es va necessitar una grua, i és la primera vegada que s’exposa completament estirat. El tapís ja s’havia pogut veure a Sant Cugat, en una mostra retrospectiva sobre l’autora, i ara llueix de manera indefinida al vestíbul de l’Ajuntament.

Diogène també va donar a Sant Cugat un dels seus quadres, una representació de la Casa Batlló.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×