Autor Societat
26 maig 2014 a 11:56

Més de 300 persones participen en el FesCamp de Mira-sol

0 Flares 0 Flares ×

L’organització del procés es planteja la seva continuïtat amb una exposició itinerant

Acció Artística FesCamp

Acció Artística FesCamp // Foto: Xavier Boix

Ho avançàvem el passat 8 de maig i sembla que la gent del barri de Mira-sol en van prendre bona nota. El FesCamp, procés participatiu plantejat al barri per tal d’aconseguir fer cohesió veïnal i alhora treballar aspectes ambientals, pedagògics, culturals i artístics ha estat tot un èxit. Pels resultats qualitatius però també pels quantitatius. I és que no és fàcil fer sortir la gent de casa en temps d’individualisme. El fet però d’implicar en el procés les quatre escoles del barri i les associacions veïnals de ben segur que ha servit perquè fos un èxit i per fer més creïble el procés. A més, a darrera hora l’ajuntament li va donar un cop de mà, que mai està de més. Sobretot quan has de muntar una jornada d’aquesta magnitud i necessites infraestructura, fins i tot el van incorporar al Sant Cugat Experience, no sabem si algun turista perdut hi va treure el cap per prendre bona nota i portar-se’n la idea a la seva ciutat.

En la notícia anterior explicàvem de que constava cadascun dels tallers que feia temps que es treballaven entre les escoles i associacions de veïns amb artistes i professionals. Les rieres, els residus, la memòria rural, el model de barri, la relació amb la natura, són alguns dels aspectes que s’han treballat durant els darrers mesos. Una marató que els propis organitzadors ens diuen que de cara al proper procés que volen emprendre s’haurà de fer amb més temps.

Parlem però, al final de la jornada d’aquest dissabte, quan acaba la darrera acció artística protagonitzada per l’Associació de Veïns de Sant Joan i el col·lectiu Lawu, artistes del món de la dansa. Una acció d’una bellesa plàstica brutal que ens ha evocat el passat rural del barri. Ens diuen la Marta i la Marina que “estan molt contentes del procés viscut, de la confiança que han dipositat la gent en elles perquè no sabien on es llençaven a participar i han sortit coses, idees que no pensaven que sortirien i ha estat molt enriquidor per les dues parts que treballaven els projectes“. Sobre la concreció en la vida quotidiana d’aquestes idees “la reflexió que s’ha fet és sobre els hàbits que tenim, la forma de relacionar-nos amb el medi ambient, els residus, l’alimentació, l’espai domèstic, l’aigua, etc, ara treballarem amb els artistes i els agent vies possibles de continuïtat que puguin ser factibles. Han anat passant diferents coses, artistes i arquitectes que pensen sobre Can Mates, els col·lectius que vulguin poden col·laborar, les escoles estan interessades en seguir treballant els projectes“.

El millor d’aquest experiència és que no està dirigida per l’administració sinó que neix de baix a dalt “la ciutadania organitzada llença missatges i diu: volem aquest Mira-sol i l’administració ha d’identificar aquest missatge i té recursos per fer-ho“. Preguntem pel que es farà a partir d’ara, quin és el següent pas. Perquè a banda d’aquest procés més ordenat Mira-sol Fem Ambient fa activitats de forma regular al barri que abans no es feien, “volem recollir els projectes en format d’exposició itinerant per condensar les idees, per donar-li la màxima continuïtat i que no es quedi com a jornada“. Ens expliquen que volen portar-la als espais de les entitats que han participat al procés, l’escola Catalunya, Turó de Can Matas, Ciutat d’Alba i Leonardo da Vinci, les Associacions de Veïns i, també a Sant Cugat. Aquesta jornada ha estat organitzada per Cíclica, que és una organització que lidera el projecte Mira-sol Fem Ambient i que compta amb persones del món del medi ambient i el planejament urbanístic i la participació ciutadana, i ha comptat amb una subvenció del departament de cultura de l’ajuntament que, afirmen els organitzadors, els ha facilitat tota la feina.

Quan els pregunto per la gent que ha participat no saben dir-me si han estat molt o no, “els tallers del matí, que eren 6,  ha participat molta gent, estaven plens de forma simultània, el dinar també s’ha omplert i s’ha quedat gent fora i algunes persones han anat a casa a buscar el menjar per compartir-lo aquí i a la tarda ha vingut altra gent, com que la jornada durava tot el dia ha anat i vingut gent diferent, en total han passat unes 300 persones“, molta gent per una activitat d’aquest tipus a un barri com Mira-sol. D’idees a ressaltar: la recuperació de pous per gestionar de forma intel·ligent l’aigua, la memòria rural de Mira-sol i, per tant, la voluntat que dins les possibilitats es lluiti perquè hi hagi una rèplica, les caixes niu i, per tant, el contacte amb les aus, entre d’altres.

Així doncs el FesCamp ha aconseguit el seu objectiu, la reflexió sobre el barri, ha aplegat els agents que participen a Mira-sol i vol continuar treballant-hi. De ben segur que avui els que hi han participat li donen més importància a viure on viuen i els que no segur que tenen ganes de que arribi l’any que ve per fer-ho.

En aquest enllaç podeu veure més imatges de les activitats i us animem a que ens envieu més fotografies fent servir el correu electrònic fotolectors@santcugatinforma.com

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×