Autor Ensenyament
5 maig 2014 a 17:00

El Taller Jeroni de Moragas desenvolupa una APP per la millora biopsicosocial

0 Flares 0 Flares ×

Fa 6 anys que han implementat nous protocols de treball i investigació

Logo APP Jeroni Moragas

Logo APP Jeroni Moragas // Imatge Cedida

Després del reportatge sobre l’edició del conte “El Rubén, l’Amanda i el seu món diferent” ens quedaven més aspectes per descobrir del Taller Jeroni de Moragas, entitat que fa 40 anys que treballa amb persones amb trastorn del desenvolupament intel·lectual i malaltia mental. La presentació del llibre per Sant Jordi va ser un èxit i el següent pas, com explicàvem en aquest article, és la seva comercialització en les diferents llibreries de l’entorn. Aquesta cooperativa laboral, que està associada a Dincat, associació que agrupa a 300 entitats, 630 centres i serveis i més de 12 mil professionals del món de la discapacitat intel·lectual, que resideix a Sant Cugat – Valldoreix “no es moca amb mitja màniga”, com es sol dir vulgarment.

En aquests moments, a banda dels diferents serveis que ofereixen a les persones usuàries de tipus terapèutic, tant en la vessant ocupacional com formativa, amb el Centre Ocupacional i el Centre Especial de Treball on en total hi ha més de 100 persones rebent suport professional, estan també desenvolupant un aplicatiu digital per incidir en les condicions biopsicosocials de tothom qui participa de les seves activitats. Aquesta aplicació no és una qüestió qualsevol, no ho fan perquè sí ni per tenir-ne la patent.

L’aportació del Taller Jeroni de Moragas

Des de l’any 2008 estan fent un esforç molt gran en l’avaluació personal de cadascuna de les persones usuàries del seu servei, una avaluació de les vessants física, psicològica i social, per tal de saber allà on requereixen de més suport. Les conclusions fins ara són que els seus usuaris tenen moltes dificultats en el seu dia a dia – els problemes més habituals amb els que es troben són els relacionats amb la vista, el dolor, la irritabilitat, l’ansietat, l’aïllament social, la pèrdua de memòria, etc. – la mitjana d’edat supera els 50 anys – . En Carlo Ratto, director del Centre Ocupacional ens diu que “una de les preocupacions és que hi ha una associació genètica entre el síndrome de Down i l’Alzheimer que ens preocupa molt. Ens obliga a pressionar-nos, perquè fa 4 anys haem de enfortir l’àrea cognitiva dels més joves, que és la que es deteriorava més. El 60% dels i les usuaris  Síndrome de Down, que són qui es deterioren abans, i ho fan a partir dels 35”.

Aquest projecte però està en la franja neuropsicològica però avaluen moltes més franges, molts factors individualitzats constantment, encara que podrien no fer-ho perquè les administracions no els demanen tant i “podríem estar en una zona de confort més rutinari i, a més, no hi ha eines per donar resposta al col·lectiu, falta investigació i tecnologia, hem de treballar amb eines primitives”. De fet, al Taller van fer una reestructuració per tal de fer activitats per donar resposta a les carències que té cada persona del grup. “Detectem una necessitat, creem una activitat i fem una intervenció, diu en Carlo, al final té un itinerari personalitzat, perquè requereix aquest suport”. Entre els ítems a tenir en compte per a cada persona hi ha la qualitat de vida, el benestar físic, els drets i deures, i, també, les variables de l’Alzheimer en els casos de Síndrome de Down, per ser més rigorosos i fugir de la subjectivitat.

L’aplicació digital

En Carlo ens explicar que sempre els guien les investigacions, “però s’investiga molt amb població sense discapacitat, si la persona comença a deteriorar-se haurem de fer un seguiment però hem de fer-ho de forma objectiva”. El fet que en el “mercat” no hi hagués eines correctes i el disposar d’uns recursos – la Diputació de Barcelona els concedeix una subvenció per la seva trajectòria de treball continuat de recerca personalitzada i avaluació seriosa dels i les usuàries del centre – van provar un software que havia al Institut Guttman, “Neuro Personal Trainning”, però no responia a les seves expectatives i, a més, no tenia llicència de venda. Van seguir investigant i no van trobar res més a l’abast i per això es van embarcar a fer una eina per avaluar i intervenir en persones amb discapacitat intel·lectual des del punt de vista neuropsicològic, començant el febrer del 2013.

Aquesta APP (aplicació digital), amb uns codis dintel·ligència artificial fa una avaluació de la persona i dóna un itinerari personalitzat per fer uns exercicis”, ens explica en Carlo, “a més, al núvol tindries tota la informació de les persones per conèixer el seu ‘currículum’ i, per tant, què li ha passat i permetre el diagnostic”. En aquests moments han desenvolupat aproximadament un 10% del projecte, que està previst que tingui un cost de 80.000 euros, del que la part de la intel·ligència artificial és la més costosa. I és que “la persona que executa ha d’escollir el nivell, no existeixen per adults discapacitats, sí per infants. Aquestes APP han d’anar a una velocitat adaptades als usuaris del nostre centre, hi ha que no saben llegir, pel que han de poder-la escoltar, hem de fer moltes adaptacions doncs. L’estem dissenyant aquí, i això no es compta dins el pressupost”.

Aquesta és la 1a fase però també volen desenvolupar una 2a fase on s’hauria de treballar la part neurosocial. “Perquè està molt bé treballar la part neurocognitiva però hem de crear entorns virtuals on els nois i noies puguin treballar situacions per poder sortir després al carrer. Per exemple, crear una discoteca a la tauleta, on puguis practicar l’assertivitat amb un avatar. Hi volem incorporar un restaurant, una discoteca i una platja, que estarien dins aquest pressupost”. Ens preguntem si no hi ha cap empresa de desenvolupament informàtic que pugui estar interessada en aquest projecte i ens diu que han parlat amb alguna i podria ser que sí en el futur. De moment però el que volem saber és com es pot ajudar a desenvolupar el projecte, com pot ajudar algú al Taller Jeroni de Moragas? “doncs acostant-se aquí i fent un donatiu, tenim una fundació i, per tant, qualsevol donatiu és susceptible de tenir una important desgravació fiscal”. De fet la 56ena edició de la Marxa Infantil del Club Muntanyenc va dedicar aquest any l’euro solidari a aquest projecte recollint aproximadament 2.600 € que seran destinats al primer projecte, al cognitiu.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×