Autor Entitats
26 març 2014 a 9:14

La UNIPAU i l’Ajuntament segueixen junts per un món més just i en pau

0 Flares 0 Flares ×

Ahir es va signar un nou conveni que corrobora el del 2013

 

Conveni UNIPAU

Conveni UNIPAU // Foto: Xavier Boix

No arriba ni a 50 cèntims l’any per resident a Sant Cugat que una entitat com la Universitat Internacional per la Pau sensibilitzi a tothom que hi viu en la necessitat de que en el nostre món no hi poden haver més guerres ni seguir-nos-hi matant eternament, ni tant sols podem seguir menyspreant, com sovint passa els drets humans, mirant cap un altre costat. Això és el que ens costa que la UNIPAU segueixi, després de 30 anys, portant el nom de Sant Cugat al món i reforçant cada cop més aquesta teranyina de complicitats i aprofundint en el seu treball fent-lo arribar cada cop a més gent.

Ahir es va presentar la signatura del conveni d’enguany, valorat en 39.500 €, pel que la UNIPAU, presidida per l’Arcadi Oliveres, es compromet a desenvolupar un seguit d’activitats encapçalades per la més coneguda: el Curs d’Estiu, que aquest any farà la 29ena edició, però que complementa amb el seminari d’hivern, les nits temàtiques, el Memorial Joan XXIII, així com la feina que fan amb les escoles de la ciutat, anomenat “Teixint xarxes”, del que en varem tenir un exemple en la darrera commemoració del Dia de la No Violència i la Pau.

Per part de l’ajuntament, l’alcaldessa Mercè Conesa, que va encapçalar la signatura del conveni va expressar el seu agraïment a la tasca voluntària de l’entitat i que “es desenvolupa des de fa molts anys, important més enllà de Sant Cugat, que permet fer reflexions sobre la pau, els moviments socials, les necessitats al món, amb les ganes d’aportar lexperiència que han adquirit i la voluntat de construir un mon millor i fer veure que avui hi ha moltes injustícies al mon i que hi ha molta gent que, en una societat que malgrat viure en una crisi ha viscut en lopulència ha de repensar en els seus valors, ha d’entendre que s’és feliç amb molt menys, no es pot tolerar que no hi hagi uns mínims de vida digne per la resta”.

Pel president de la UNIPAU, Arcadi Oliveres, hi ha una triple felicitat perquè “fa 30 anys que vam començar, perquè mirant els programes et dones compte que el 90% del que s’hi parlava en aquests anys encara s’hi parla, el que vol dir que no és que hagi fracassat la Unipau sinó el sistema i per això cal més que mai aquesta reflexió que aportem i, com a tercera reflexió, la Universitat ha aconseguit ser un “adquirit” santcugatenc al estendre les seves activitats durant tot l’any. A més el programa escolar “Teixint Xarxes” significa irradiar a altres poblacions com Cerdanyola i Rubí, cosa que ja hem fet i ara ho volem intentar, de fet ja tenim demanda, cap a Barcelona”.

L’edició XXIX del Curs d’estiu no la va explicar aquest cop la Neus Sotomayor com és habitual i ho va fer l’Anna Sánchez, una de les noves promeses. Per l’edició d’enguany els organitzadors han escollit la Mediterrània, que ja es va tractar el 2006 – “La Mediterrània, 2 ribes una responsabilitat compartida”- i enguany, pel context, s’havia de recuperar un altre cop. Analitzar les causes i les solucions. El títol: “la Mediterrània, entre el nord i el sud, un mar de conflictes i d’esperances”. Juga amb els termes de nord i sud perquè en la mediterrània es troben els països del Magreb i la mediterrània oriental enfront dels del sud europeu però a alhora els del sud d’Europa ho són en el seu continent. S’hi treballà tema com l’augment dels partits xenòfobs, els conflictes migratoris – causes i formes de gestió i violacions de drets humans -, les revoltes al Magreb, Tunísia i la nova constitució, els moviments jihadistes, el conflicte sahruí i un possible mercat comú mediterrani amb relacions econòmiques i d’economia social aprofitant que es va fer l’any passat el primer Foro d’economia social. Es treballarà el cas d’Egipte, Turquia, Israel i Síria. Basant-se en sortides i solucions, es treballarà en una possible Unió Mediterrània ja posats en els vincles socials i polítics. Per l’Anna però és “important assenyalar la visió de l’esperança, la qual cosa l’hem posada expressament, perquè estan en els moviments socials d’arreu d’aquests països – en l’àmbit de les revoltes, auditoria del deute, defensa del emigrants – , o el nou Parlament Europeu i futurs unions econòmiques”.

Per acabar la presentació del conveni, l’Arcadi va tenir un record pel pare Antoni Blanch del Centre Borja, mort el desembre i no va deixar l’oportunitat de comentar l’actualitat política i l’ascens de l’extrema dreta xenòfoba a la Catalunya Nord, “no cal anar massa lluny a buscar-los, els tenim al costat de casa”.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×