Autor Política
13 març 2014 a 11:46

“Disposat a cedir per ser alternativa”, parlem amb el Ferran Villaseñor

0 Flares 0 Flares ×

El candidat del PSC ressalta el bon treball amb la CUP d’aquests tres anys

Ferran Villaseñor

Imatge cedida

Aquest dilluns acabava el termini per presentar avals si volies ser candidat a les primàries del PSC de Sant Cugat a l’alcaldia de Sant Cugat per les eleccions del maig del 2015. Al final només s’hi ha presentat un sol candidat i, per tant, tal i com recull el reglament de l’organització no es faran les votacions i es ratificarà per assemblea. Una assemblea que es farà en els propers dies. Dilluns mateix el Ferran Villaseñor va portar els seus avals, més del 20% del militants de Sant Cugat, a la seu de la Federació del PSC a Terrassa. Així doncs, en Ferran tornarà a repetir de candidat, un gest valent tenint en compte el difícil moment pel que passa la política i, concretament, el seu partit que a totes les enquestes veu com és el que rep tots els cops des d’un costat i des de l’altre.

Hem parlat amb ell al despatx del Grup Municipal de l’Ajuntament, no ha estat fàcil poder-nos-hi trobar perquè malgrat treballar com a càrrec tècnic a l’Ajuntament veí, la seva dedicació allà és exclusiva i no admet interferències que puguin barrejar la feina d’allà amb la representació de Sant Cugat. En Ferran és llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia i en Història Moderna i Contemporània. Té un Màster en Gestió Pública. Penso que aquestes coses s’han de ressaltar.

Ferran, aquest procés de primàries que heu fet està immers en el procés general del vostre partit pel que veiem de Barcelona o d’aquests darrers dies a Sabadell.

És el mateix que es fa a tot arreu, la direcció local va presentar esmenes al Congrés en el seu moment perquè cada agrupació pugues triar i es fes, com a mínim, un any abans. El partit va aprovar al gener un reglament de primàries en 3 blocs, un per Barcelona, un pels municipis de més de 50 mil habitants i un pels de més de 20 mil. Les Federacions determinen com ha d’anar el procés als de més 50 mil però el reglament general deixar clar que s’han de presentar avals per ser pre-candidat, un 20%. Les eleccions després son entre militants i simpatitzants. Canvia depenent si hi ha alcaldia o no. Si l’alcalde/ssa es presenta l’altra candidatura ha de tenir un 40% d’avals. Ara estem aquí, m’hagués agradat començar abans però estem millor que fa 3 anys que varem tenir només 2 mesos.

Comptar amb el suport de l’executiva no pot condicionar el procés de primàries?

Per ser candidat has de tenir el 20% d’avals de militants, el suport de l’executiva local o, també, el de l’executiva de la Federació. Condicionar? És una manera més d’entrar-hi. Pots tenir un dels suports i no de l’altre. Jo he tingut els dos primers. En qualsevol cas haguessim sabut si havia alguna altra candidatura perquè els avals s’havien de presentar amb un full oficial que s’havia de recollir al partit per tal de donar-li suport organitzatiu.

Anem tres anys enrere, el PSC va baixar de 4 a 2, tu eres el cap de llista, sinó es contextualitza el resultat algú pot pensar que qui treu aquests resultats potser no s’hauria de tornar a presentar, què li diries a aquesta persona?

Que els polítics estem de pas, que en política estàs el temps que la gent et dona suport, que tot és molt complicat. Les circumstàncies fan que les coses siguin com són, en un municipi com el nostre tant gran fa que beguem molt de la baixades o pujades a nivell exterior, posaré l’exemple contrari, en la victòria d’en Zapatero varem treure 13 mil vots i jo era el secretari local del PSC i no va ser pas per mi que vam treure aquests vots. El 2011 teníem una dinàmica externa complicadíssima, igual que ara, a tots els municipis i, evidentment, no va ajudar un procés de primàries com agrupació del que jo en sóc part fonamental, d’unes baralles públiques entre diferents candidats i, tampoc, no va ajudar tenir només dos mesos de campanya i prou, tothom és responsable de tot plegat, alguns més que altres.

Vau fer un balanç però més concret, més a fons dels resultats en aquelles eleccions a nivell local, a banda dels motius externs?

Hi va haver una manca de tots plegats d’intentar arribar a acords, no vam tenir capacitat d’arribar a acords. Aquell procés el vaig viure com una de les etapes més dures i doloroses de la meva vida en general, no només política. No el fet de fer primàries, perquè és un procés democràtic, sinó el fet de viure-les com un enfrontament blanc – negre, crec que tots plegats ens vam equivocar, i un dels objectius d’aquest nou període és que el que pugui quedar per recomposar fer-ho.

Passem a la feina d’aquest 3 anys a l’ajuntament, què en destacaries de la vostra aportació com a grup municipal de dos regidors, tu i en Pere Soler?

L’acció política dels grups de l’oposició queda molt amagada perquè no estàs al govern i hi ha una majoria absoluta, hem intentat fer una oposició honesta i treballar, molt sovint no han sortit aquestes coses i et dona la sensació que encara que no haguéssim fet propostes la gent pensaria igual. Som els que hem presentat més propostes i els que hem aconseguit aprovar-ne més, això sí, comptant amb el grup de CiU, que es qui determina que s’aprova o no. Hem presentat 70 mocions, sempre n’hem presentat i esmenes i preguntes, aquesta és la nostra missió, fer propostes i fer control del govern. La nostra obligació, siguis 2 o un és fer propostes i controlar al govern, quan fas propostes estàs pendent que te les aprovin o no, i el tema de fer control del govern s’interpreta que estàs qüestionant la ciutat moltes vegades. Posar en una situació complicada el govern només ho pots fer quan no té majoria absoluta, nosaltres hem optat per fer propostes, com les de comerç, mobilitat – per exemple l’aprovació de la futura rambla de Rubí – o d’eficiència energètica o de les administracions, són qüestions que hem prioritzat. M’agradaria però destacar la bona sintonia amb els grups d’esquerra, la tradicional amb el d’ICV però també amb la CUP, més del 90 % de les propostes les hem aprovat, ens hem conegut amb els companys de la CUP i ha estat un molt bon descobriment.

CiU té majoria absoluta al ple, una majoria estranya tenint en compte que al ple no hi està representada la que avui és la segona força al Parlament i que totes les enquestes diuen que retornarà també al ple de l’ajuntament. Els punts més febles d’aquest govern quins diries que son?

El punt més fort és que té majoria absoluta. És un equip de govern no cohesionat, sembla el “ejército de Pancho Villa”, no està tensionat. Hem viscut altres governs amb majoria absoluta, alguns dirien que és el mateix i no és el mateix. Donar consells des del PSC no tindria massa sentit, però jo si fos l’alcaldessa, hi ha moments que trobo a faltar professionalitat i fins i tot respecte en algunes àrees. En canvi, en altres, hi ha col·laboració i expertesa, com ara Economia. Hi ha àrees amb obscurantisme i, la transparència, és bàsicament un eslògan. En alguns casos la manca de capacitat d’arribar al consens no és de tothom perquè amb l’alcaldessa hem arribat a consensos importants. En determinades àrees és impossible, trobo a faltar unitat de relat en el govern municipal. Bàsicament és una inèrcia, que fa que com tenim majoria absoluta ja ho tenim i ja està. Trobo a faltar a ERC en el consistori, perquè tenim bona relació amb ells i perquè amb més partits haguéssim pogut pressionar més a CiU. També veníem d’un alcalde amb dedicacions a altres administracions i penso que una ciutat com la nostra mereix una dedicació exclusiva de la seva, en aquest cas, alcaldessa.

Quina diries que és l’àrea més fluixa?

Havia estat recursos humans i la policia. Ara són esports i serveis a la ciutadania que no tenen lideratge polític, malgrat tenen molt bons tècnics. Crec que cultura necessita que el seu regidor tingui més fortalesa política perquè a la nostra ciutat requereix d’una major visibilitat política.

El procés que comenceu a partir d’ara quin és?

Jo tinc 3 condicions, ho deia fa quatre mesos en una entrevista, que són suports interns i externs, un equip cohesionat i que com esquerres ens mereixem una oportunitat d’intentar crear les bases d’una cosa nova. Aquest fet és el que m’ha mogut especialment a liderar des del PSC el nou projecte per intentar-ho.

Què és el que proposes exactament? Ho dic perquè la gent ho entengui. Alguna cosa així com una plataforma oberta, programàtica, amb gent de fora dels partits, cedint llocs, fins on esteu disposats a arribar?

Efectivament, hem de fer unes candidatures diferents, hem de fer una cosa nova, no se si arribarem a candidatures unitàries. Si algun dia les esquerres d’aquesta ciutat que tenim moltes coses en comú, que hem treballat juntes, podem arribar a establir quin és el model nostre de ciutat – que no és treure la gespa i posar blocs de pisos, com diuen maliciosament alguns, és altres coses – i, sobretot, fer un projecte alternatiu al de CiU crec que ens ho mereixem i s’ho mereix la ciutat. I no ho dic en lògica electoral només, és molt possible que la representativitat electoral sigui la mateixa, no ens hem de fixar en llistes ni en candidats, ni que generem expectatives, no ho dic jo, va començar ICV per exemple.

De fet, el 2015 no sabem què pot passar, no creus?

Totalment d’acord. Potser no parlarem de la ciutat sinó d’altres coses que no tenen res de veure. Jo estic totalment d’acord amb la consulta però no podem deixar de parlar al mateix temps de quin país volem. Jo estic d’acord amb la coherència de la CUP en aquest sentit. Si a les municipals es plantegen unes eleccions plebiscitàries hi haurà partits que potser desapareixem del mapa.

Tens dissenyat algun grup per la candidatura?

Seria fer trampes al solitari quan estic parlant de fer una candidatura unitària. Però ja sigui sola amb el PSC o unitària, hauria de ser amb primàries obertes i no posant uns un o una candidata i així successivament. Sinó ho fem nosaltres qui ho farà?. D’aquí a l’estiu ho sabrem, hem parlat amb altres partits informalment i treballem conjuntament a Valldoreix.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×